MUTLAKA HEPSİNİ OKUYUN HER SATIRI ÖNEMLİ
“Kurbanlık alırken hayvanın sağlıklı olmasına dikkat edin”
Kurbanlık hayvan alınırken dikkat edilmesi gereken hususları açıklayan Isparta VeterinerHekimler OdasıBaşkanıYaşar Günaydın, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan hayvanların bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini artırdığını, insan sağlığı açısından önemli risk oluşturduğunu söyledi.
Kurban alacak vatandaşların ilk dikkat etmesi gereken konunun hayvanların kulaklarındaki küpeler olduğunu bildiren Başkan Günaydın, küpelerin üzerindeki numaraların hayvanların geçmişlerine ait bütün bilgileri içerdiğine dikkati çekti. Kurban seçiminin iyi yapılması gerektiğini belirten Günaydın, vatandaşın hangi hayvanı kurbanlık olarak alacağına önceden karar vermesi gerektiğini kaydetti.
Kurbanlık alınacak hayvanın sağlıklı olmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Günaydın, hayvanın sağlıklı olmasının etinin de kaliteli olmasını sağladığını dile getirdi.
Vatandaşın veteriner olmadan da bir hayvanın sağlıklı olup olmadığını anlayabileceğini ifade eden Isparta Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yaşar Günaydın, kurban alacak kişilere şu uyarılarda bulundu; “Kurbanlık alımında hayvandaki davranış, yürüyüş, yapı, şekil, solunum anormallikleri, duruş bozuklukları, eklemlerde şişkinlik, göbek şişkinlikleri, çene altında şişlik gibi belirtiler dikkate alınmalı. İyi bir kurbanlığın tüyleri parlak olmalı, zeytin gibi parlamalıdır. Derideki tüyler düzgün değil, birbirine karışmış ise bu hayvanı almayın. Çünkü o hayvanın iç parazitleri bulunabilir ve yabancı cisim yutmuş olabilir. Hayvanın burnunda da akıntı olmaması gerekir. Eğer burunda sarımsı, karışık renkte ya da kanlı bir akıntı varsa bu hayvanın enfeksiyon geçirdiğini gösteriyor. Yine göz akıntısı, gözlerin çapak içinde ve kızarık olması ve tırnaklarında koku varsa bu da hayvanın enfeksiyon taşıdığını gösterir. Hayvanın burnunun kuru olması da ateşli bir hastalık geçirdiğinin belirtisidir” dedi. Kurbanlık olacak hayvanın mutlaka gebelik muayenesinden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Günaydın, kurbanlıkların imkan varsa 3 - 4 hafta önceden alınmasının faydalı olacağını açıkladı.
Kurbanlık alırken hayvanın etlimi yoksa kemiklimi olduğunun anlaşılabileceğini belirten Günaydın; “Bir hayvanın etlimi yoksa kemiklimi olduğunu nasıl anlarız? Örneğin; bir tosuna arkadan baktığımızda arka dirsekleri ile bel bölgesi ve yan kalçaları eğer kare ya da küp şeklinde ise o etli bir hayvandır. Eğer dikdörtgen ise biraz etli, üçgen ise etsiz demektir. Ayrıca kurbanlık alırken ince ayaklı hayvan tercih edilmelidir. İnce ayaklı büyükbaş hayvanlar daha etli olur” ifadesini kullandı.
Kurbanlar yalnız koyun, keçi, deve ve sığır cinsi hayvanlardan kesilebilir. Mandalar da sığır cinsindendir. Koyun ve keçi ya birer yaşını doldurmalı veya koyunlar yed - sekiz aylık olduğu halde birer yaşında imiş gibi gösterişli bulunmalıdır. Deve, en az beş yaşını, sığır da en az iki yaşını bitirmiş olmalıdır. Koyun ve keçiden her biri yalnız bir kişi adına kurban edilir. Bir deve veya bir sığır, bir kişiden yedi kişiye kadar kimseler için kurban edilebilir.
İki gözü veya bir gözü kör olan, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş olan, boynuzlarından birisi veya ikisi kökünden kırılmış olan, kulağından veya kuyruğundan yarısından fazlası veya memelerinin başları kopmuş bulunan hayvan kurban olmaz. Ayakta duramayacak kadar zayıf, aksak ayağını yere basıp kesileceği yere kadar gidemeyecek halde topal ve aşikar bir halde hasta olan hayvan da kurban olmaz” açıklamasında bulundu.
ısparta haber