Hacıbenlioğlu: 184, Kebapçı Kadir: 166 yaşında
-1833’te Hacı Mustafa Efendi tarafından kurulan Hacıbenlioğlu Kebap, bugün 5. kuşak tarafından yönetiliyor.
-Kebapçı Kadir’in kuruluşu ise 1851’e dayanıyor. Hafız Dede tarafından kurulan işletmeyi bugün 4. kuşak yaşatıyor.
-Asırlık miraslar
Türkiye’de 1 yüzyıldır kesintisiz faaliyet gösteren 62 kuruluş tespit edildi. 2’si Isparta’dan: Hacıbenlioğlu 1833; Kebapçı Kadir ise 1851 yılından bu güne kadar kesintisiz şekilde faaliyetlerini sürdürüyor.
-1833’te kuruldu
Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan ve hâlâ faaliyetini sürdüren Hacıbenlioğlu Kebap hikâyesi şöyle:
Hacıbenlioğlu ailesinden Hacı Mustafa Efendi, 1800’lü yıllarda Kütahya’dan Isparta’ya gelir. 1833’te de bugün Kebapçılar Arastası olarak bilinen yerde bir dükkân açar. Yazları kebapçılık ve kasaplık, kışları ise tahin helvası satmaya başlar.
Kuruluş o tarihten bu yana faaliyette. Hacıbenlioğlu Kebap, ortaklarıyla birlikte 5. Kuşaktan Mustafa Gülata tarafından işletiliyor.
-Kebapçı Kadir Kuruluş Yılı 1851
Isparta'da kebap kültürünü temsil eden köklü firmalardan biri olan Kebapçı Kadir, 1851 yılından bu yana bu alanda hizmet veriyor. 1851 yılında Hafız Dede tarafından kurulup siyasi Osman Dede ile devam ettirildi. "Kebapçı Kadir" ismi Kadir Açıkalın tarafından markalaştırılıp bugünlere geldi. Günümüzde işletmeciliğini 4'üncü kuşaktan Hüseyin Açıkalın yapıyor.
-Yöresel Lezzet Turizmi (Gastronomi) için değerli
Kök meşe odunu ateşinde Isparta kuzu kebabı, asırlardır Türkiye’nin en seçkin lezzetlerinden biri olmayı sürdürüyor. 2 kurumun da Devlet-i Âliyye-i Osmaniyye döneminden beri yaşatılıyor olması Gastronomi Turizmi açısından önemli
-Coğrafi İşaret alınmasının zorunluluğu
Bu değerler gösteriyor ki Isparta artık kök meşe odunu ateşinde kuzu kebabı için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret Belgesi’ni almak zorunda.