Isparta'nın ilk akrediteli kentsel dönüşüm şirketini kuran Mimar Caner Ataseven, kentsel dönüşüm sürecinin daha hızlı olması gerektiğini söyledi. Isparta'nın Burdur'a göre bu konuda dava yavaş olduğunu belirten Ataseven, 2000 yılı öncesi yapı stokunun bu kanunla yenilenebileceğini söyledi. Kentsel dönüşüme ilişkin yerel yönetim uygulamaları ve kararlarını medyadan takip ettiklerini belirten Ataseven, bu işin müşavirliğini yapan birkaç firma ile istişare edilmemesinden, bilgilendirme yapılmamasından yakındı.
BURDUR'UN GERİSİNDEYİZ
Risk Kentsel Dönüşüm Şirketi Genel Müdürü Mimar Caner Ataseven, şu açıklamalarda bulundu:
"Kentsel dönüşüm uygulamaları Isparta'da hızlandı. Ama biz hala Burdur’un gerisindeyiz. Burdur'da 4 mahalle riskli alan ilan edildi. Ancak biz de henüz riskli alan uygulaması yok. Batı Anadolu'da riskli alan ilan edilmeyen belkide tek il Isparta kaldı. Davraz'da bir anket yapılmış %70 'evet' çıkmış. Biz de medyadan takip ediyoruz.
BELEDİYE ŞEFFAF OLMALI
Davraz Mahallesi riskli alan ilan edilmeli mi? Ben onu bilemem, araştırması lazım. Ancak ben Belediyeden şeffaflık beklerdim. Üniversiteden hocalar falan, bizi çağırmalarını beklerdim. Herkes oturur toplanır bir karar verilir. Bakın ilginç bir olay anlatayım. Davraz Mahallesi'nde herkes pazar pazarından geçiyor ve bizim tabelayı görüyor, geliyorlar. 'Dilekçe vereyim evimi dönüştürmek istiyorum' diyor. 'Tamam yapalım' diyorum. Tesadüfen Belediyeyi aradım. 'Burada var mı bir sıkıntı' dedim. 'Sakın ordan dilekçe alma. Yeni ruhsat vermiyoruz. Biz orayı riskli alan ilan edebiliriz' dediler.
RİSKLİ ALAN İLANI KONUSUNDA BURDUR'DAN DERS ALINMALI
Bu alanda çalışan 2-3 tane firmayız, bize bilgi verilmesi uygun olurdu. Tesadüfen sormasak insanlar mağdur olacak. Ondan sonra arsasına domates ekecek. Bize söyleyin paylaşın. Burdur’da neden böyle sıkıntılar yok. Belediye istişare ile bu süreci götürdü. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü oldukça aktif çalışıyor. Pilot il yaptı. Bizimki de aktif ama orası daha erken girdi. İlker bey geldikten sonra hızlandı ve şimdi daha iyi olacak inşallah.
Burdur acele davrandı, hemen 4 mahalleyi riskli alan ilan etti. Her gün orada duyuyorsunuz imza topluyorlar, yürüyüşler yapıyorlar, mahalleye kimseyi sokmuyorlar. Genel müdür geldi, milletvekilleri, belediye başkanları vardı toplantı yapıldı. Bütün halkı toplamışlar anlatacaklar. Gergin bir ortamdı ve çözülemedi. Seçimin kaybedilmesinin belkide en önemli sebebi de bu kentsel dönüşüm olayıdır.
BİZ RİSKLİ ALAN FİKRİNE KARŞIYIZ
Yeni belediye de Bize enkaz kaldı biz ne yapacağız' dedi yetkilerini Bakanlığa devretti. Bakanlıkta TOKİ vasıtasıyla yapacak. Peki TOKİ’nin girmesi ne demektir? Bir müteahhit gelecek bizim mühendisimiz, kamyoncumuz, mimarımız, nakliyecemiz, ustamız, malzemecimiz ekmek yiyemeyecek. Onlar öyle yaparken biz bakacağız, konut ihtiyacı da bitmiş olacak.
Riskli alan çok değişik bir şey benim de hiç hoşuma gitmiyor, işime de gelmiyor. Risk tespiti yapılamıyor çünkü orada. Dozer yeni-eski demeden, yıkıp geçiyor.
GÜLİSTAN KARARI İSTİŞARE EDİLMELİYDİ
"Gülistan'da artık bir yola girildi talep gelecektir. Artık söylenecek bir şey yok. Keşke ortak bir akıl ve istişareyle yürüseydi. Biz duyduk ki 5 kattan 12 kata çıkmış. Yine medyadan duyuyoruz. Karşı değilim. 20 kat da olabilir, günümüzde yapı denetimi var. Halkımız korkuyor 'birinci derece deprem bölgesi burası' diye. Korkacak hiçbir şey yok. Ama ortak akıl dediğimiz şey çok önemli. Önce Gülistan bütün düşünülüp ardından parsellere bölünseydi daha iyi olurdu. Yani daha geniş yollar, otoparklar, alanlar, şimdi ne çıkacağını bilmiyoruz. Kapalı bir kutu.
DAHA SAĞLAM OLMAYAN BİR BİNAYLA KARŞILAŞMADIM
Bu zamana kadar yüzlerce ev test ettik, kamu binaları test ettik. Daha sağlam raporu olan bir tane yapı olmadı. Ama şöyle bir durum var, bunların hepsi 2000 öncesi yapılar. 2000 sonrasında sağlam çıkabilir. 2000 öncesi sağlam çıkma ihtimali çok düşük. Yönetmelik 2007’de çıktı. Devlet 2007’ye uygun olup olmadığını soruyor. Yani 70 model Murat araba 2007’deki şartlara uygun olur mu?"
KIRSALIN İLGİSİ ARTIYOR
Kırsal kesim yeni yeni ilgi duyuyorlar. Isparta merkezde 515 TL kira normal. Köy yerinde iyi para. 100 bin TL kredi şehirde normal. Bu parayla köy yerinde çok şey yaparsınız. Köylerden gelmeler başladı. Yavaş yavaş duyuyorlar."