Çiftçilerimize Lavanta Fidesi Dağıtımları Yapıldı
İlimizde Lavanta üretimin yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında çiftçilere toplam 18.700 adet lavanta fidesi dağıtımı yapılmıştır.
Isparta’da yağlık gül çiçeği üretiminin yanında lavanta üretimi de gün geçtikçe artmaktadır.
Bu nedenle çiftçilerimize lavanta yetiştiriciliği, bakım, besleme ve hasat konularında eğitimler verilmiştir ve verilmeye devam edilmektedir. TUİK 2016 verilerine göre İlimizde 3.473 dekar alanda 506 ton lavanta çiçeği üretilmiştir.
Isparta İli geçiş ikliminde yer almasından dolayı Tıbbi aromatik bitkilerin pek çoğu için uygun bir iklim yapısına sahiptir. Lavanta bitkisi toprak isteği açısından seçici olmaması, kuraklığa dayanıklı olması, bakım ve işçilik giderleri oldukça düşük olması üretimini cazip hale
getirmektedir. İlimizde sulanmayan ve tarımsal açıdan yeterince yararlanılamayan arazilerin ekonomiye kazandırılması ve çiftçilere ek gelir sağlaması açısından da lavanta yetiştiriciliğinin önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.
Bu amaçla İlimiz Aksu ilçesinde kırsal göçün azalmasına katkı sağlamak ve çiftçilerimizin ekonomik durumlarını iyileştirmek için projeler bu bölgeye yönlendirilmiştir. Ayrıca bu bölgede arıcılık gelişmekte olduğu için lavanta üretiminin artmasıyla lavanta balı üretilmesi de
düşünülmektedir. Doğal güzellikler açısından önemli bir bölge olan Aksu ilçesi, Lavanta bitkisinin üretiminin artmasıyla artı bir değer kazanacak ve kırsal turizm açısından da katma değer oluşturacaktır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi Kapsamında yürütülen Lavanta Demonstrasyonunun kurulması için;
2.700 adet lavanta (Lavandula angustifolia) fidesi Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü tarafından üretilmiş, üretilen fideler demonstrasyonda kullanılmak üzere Keçiborlu İlçesi, Kuyucak Köyünde 1 çiftçiye verilmiştir.
Yine 16.000 adet lavanta (Lavandula intermedia) fidesi Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen fideler demonstrasyonda kullanılmak üzere, Aksu İlçesi Merkezde 3 çiftçiye 7000 adet, Koçular Köyünde 3 çiftçiye 7000 adet ve Katip Köyünde 1 çiftçiye 2000 adet lavanta fidesi verilmiştir.
İlimizde yürütülen projeler kapsamında Keçiborlu İlçesinde 3 dekar alanda, Aksu İlçesinde 16 dekar alanda Lavanta demonstrasyonu kurulmuş olup, çiftçilerimiz teknik elemanlarımızca bizzat ziyaret edilerek, dikim, bakım ve besleme konularında teknik bilgiler verilmektedir.
Mehmet TUĞRUL
İl Müdürü