BUNUN SİYASETLE NE ALAKASI VAR
ESKİ HASTANELERİN YERLERİNİ NE YAPACAKSINIZ?
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, eski Devlet Hastanesinin Sağlık Bakanlığından Belediye Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yapımı için tahsisini isterken, bu isteği ‘Ucuz siyaset’, ‘Belediyelerin hastane açmak gibi izinleri yok’, ‘Herkes kendi işini yapacak’ şeklinde değerlendiren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’e cevap verdi. Başkan Günaydın, şehir hastanesinin ilk gündeme geldiği yıllarda, dönemin AK Parti Milletvekilleri ile MHP’li Belediye Meclisi Üyelerinin başkanlık makamında buluştuğunu hatırlatarak, sağlık ile ilgili yapılan konuşmaları hatırlatarak, “Sayın Bilgiç o dönem de milletvekiliydi. Bizim belediye olarak ortaya koyduğumuz hastane projesini dinledi, ‘senin bu projen büyük. Biz şehir hastanesini yapalım, size de projeniz için ileride yardımcı olalım’ dedi. Şimdi de sayın vekil ‘Belediyelerin hastane açmak gibi bir yetkisi yok’ diyor. Bende sayın vekile 5393 Sayılı Belediye Kanununun 14/b maddesindeki ‘…sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir…’ hükmünü hatırlatırım. Sağlık tesisi açma düşüncemizi 16 yıldır söylüyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Tıp Merkezi, Tozkoparan Tıp Merkezi, İzmir Eşref Paşa Tıp Merkezi, Ataşehir Sağlık Merkezi varda niçin Isparta Belediyesinin bir sağlık merkezi ve hastanesi olmasın. Bunun siyasetle ne alakası var. Hastane yapmak için gücümüz var. O hastanenin yerine ne düşünülüyor buda kamuoyuna da açıklanmalıdır” dedi.
Isparta Belediyesi Şehir Hastanesinin yapımı ile birlikte boşalan eski Devlet Hastanesi alanını Sağlık Bakanlığından Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yapmak üzere 17 Mayıs 2017 tarihinde 622/72 nolu dilekçe ile talep etti. Sağlık Bakanlığından cevap beklenirken hafta başında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in ‘Ucuz siyaset’, ‘Belediyelerin hastane açmak gibi izinleri yok’, ‘Herkes kendi işini yapacak’ şeklinde beyanları medyaya yansıdı. Bunun üzerine Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’da sağlıkla ilgili düşünceleri, hazırladıkları projeler, sağlık tesisleri ile ilgili karşılıklı görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, bir önceki dönem Belediye Meclisi Üyeliği de yapmış ve 2011 yılındaki görüşmelerde yer alan Op. Dr. Mehmet Cantürk ve Orhan Eren ile birlikte değerlendirmelerde bulundu. Başkan Günaydın, dönemin AK Parti Milletvekilleri M. Sait Dilek, H. Kemal Kurt ve Süreyya Sadi Bilgiç ile birlikte belediyede makamda bir görüşme yaptıklarını söyledi. O toplantıda dönemin belediye meclisi üyeleri olan Op.Dr. Mehmet Cantürk ve Orhan Eren’in de katıldığını hatırlatarak, “O gün burada projeleri konuştuk. O günlerde şehir hastanesi lafı geçerken, biz sağlık ile ilgili projelerimizi ortaya koyduk. Isparta’yı sağlık kenti yapalım dedik, destek istedik. Yine aynı dönemlerde Sayın Cantürk, Belediye Meclisinde ‘Şehir Hastanesi projesi 600 yataklı olurken, 1000 yataklı olsun’ diye konuştu. Çok şükür ki, 800 yataklı oldu. Milletvekilleriyle makam odasında yaptığımız toplantıda yine Şehir Hastanesinin şu anki mevcut yerine yapılmaması gerektiğini, bunun şehircilik açısından yanlış olduğunu ilettik. 3 tarafı kapalı, dolayısıyla gelişime kapalı dedik. Belediye olarak ilk etapta 100 ardından da 500 dönüm yer verelim hastaneyi oraya yapalım, Isparta’nın yanı sıra Burdur ilimize, ülkemize hizmet versin dedik. Bu görüşmede Sayın Haydar Kemal Kurt görüşlerimizi anlayışla, Sayın M. Sait Dilek sükutla karşılarken, Sayın Milletvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç, ‘belediyenizin projesi güzel ve çok büyük bir proje. Biz burayı yapalım. Size de o proje için yardımcı olalım’ demişti. Şu anda Sayın Kurt ve Sayın Dilek milletvekili değil. Sayın Bilgiç şu anda milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak o gün söylenen sözlerden sorumludur.
Şehir hastanesi taşındı, ancak eski devlet hastanesinin bulunduğu alandaki esnaf mağdur edilmiş durumda. Bizim de belediye olarak buraya hastane yapmak için gücümüz var. Sayın Bilgiç ‘Bu sizin konunuz değil’ diyor. Böyle diyorsunuz da niçin esnafı mağdur ediyorsunuz. O hastane yerine ne düşünülüyor? Yine Sayın Bilgiç eski hastane alanı ile ilgili olarak ‘Buralar çürüdü’ diyor. Oradaki hangi binaların çürük olduğunu biz biliyoruz ve bunu o günkü toplantımızda da söylemiştik. Büyük hastanenin depreme dayanıklı olmadığını aktarmıştık. Eski tarihi yapı olan hastanemiz dayanıklı. O hastanemiz aslına uygun restore edilerek kullanılır ve diğerleri yıkılır. Taş bina da Belediyeye ait Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi olarak hizmet verir, ardından da diğer yerlere uygun birimler açılır. Mevcut hastane 200 yatağı aşmayacak şekilde ilk etapta düzenlenebilir. Eski hastane alanına ne yapmak isteniliyor, bu kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu alana toplu konut mu yapılmak isteniyor?
Isparta’mız sağlık açısından iklim bakımından oldukça elverişli. Sağlık projelerimiz Isparta’nın istikbalini de kurtarabilecek projelerdir. Buranın neresi ucuz siyaset. Yıllar önce biz sizlerle bu konuda makamda toplantı yaptık. Butik 200 yataklı, Isparta’nın onuru olan, bir hastane yapmak istiyoruz. Bu güç Isparta Belediyesinde var.
Sayın Bilgiç, ‘Belediyelerin hastane açmak gibi izinleri yok’ diyor. Bende sayın vekile 5393 Sayılı Belediye Kanununun 14/b maddesindeki ‘…sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir…’ hükmünü hatırlatırım. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Tıp Merkezi, Tozkoparan Tıp Merkezi, İzmir Eşref Paşa Tıp Merkezi, Ataşehir Sağlık Merkezi varda niçin Isparta Belediyesinin bir sağlık merkezi ve hastanesi olmasın. Bunun siyasetle ne alakası var. Ayrıca bin dönümlük bir alana sağlık tesisi temeli atmak istediğimizi 16 yıldır söylüyorum. Bu konuları dönemin sayın milletvekillerine anlattım. Bu olayın şahitleri Sayın Mehmet Cantürk ve Orhan Eren’dir. Bizim ucuz siyaset yapmadığımız ortaya çıkmıştır. Biz halkın seçtiği kişileriz. Böyle ithamlarda bulunulmasın.
Ayrıca Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezini yaparak bu bölgede bulunan esnafımızın da sorunu çözülmüş olacak. Yani bir nebze Sayın Milletvekili Bilgiç’in eski devlet hastanesi ile ilgili üzerindeki esnaf yükünü de almak istiyorum. Isparta Belediyesi olarak 30 milyon liralık kaynağım hazır. Bu bölgeden 2000 kişilik bir imza dilekçesi geldi. Lütfen siyaset değil iş yapalım. Sayın vekilden Sağlık Bakanlığından beklediğimiz olumlu cevabımızı hemen çıkartmasını bekliyoruz. Sizden para istemiyoruz. Herkes verdiği sözü yerine getirsin. Bu konuları tekrar ele almak amacıyla sayın vekilimizi davet ettim. Yakında bir görüşme daha yapabiliriz”
Dönemin Belediye Meclisi Üyesi Op. Dr. Mehmet Cantürk de, o günlere ilişkin görüşmelere değindi. Cantürk, “Bu görüşmeler yaptığım değerlendirmeler o günün Meclis tutanaklarında vardır. Isparta’mız için güzel şeyler olmalı. Belediye Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile mevcut Hastane Caddesi ismi de kalır, yine sağlık merkezi olur” dedi.
Yine Belediye Meclisi Üyesi Orhan Eren de, “Bu odada 6 kişi toplantı yaptık. Başkanımız gerek şehir hastanesi yer seçimi, gerek belediye olarak yapmak istedikleri sağlık tesisleri ile ilgili dönemin milletvekillerine bilgilendirmelerde bulundu. Şehir hastanesi yeriyle ilgili olarak Başkanımız daha geniş bir alan verme taahhüdünde bulundu, altyapı sözü verdi ama hastane yine aynı yerine yapıldı. Belediyenin hastane yatırımı ile ilgili o dönemlerde kamuoyuna yansıyan beyanatlar var. Halkımız bunları hatırlıyordur. Isparta’yı düşünüyorsak, vekillerimizde başkanımıza destek olursa Isparta kazanır, kazançlı çıkar” görüşlerinde bulundu.