Gül Çiçeği Posası Gıda Katkı Maddesine Dönüşüyor
Damıtılma işleminden sonra posa haline gelen ve atık olarak doğaya bırakılan gül çiçeği yapraklarının Millî ekonomiye kazandırılabileceğini kanıtlayan bilimsel çalışma: SDÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, laboratuar koşullarında gül posasından doğal, kimyasal madde içermeyen, pudra halinde gıda katkı maddesi üretti.
Gül çiçeği posasından gıda katkı maddesi
Dünya gül çiçeğinin yüzde 65; gül yağının ise % 61’lik dilimini üreten Isparta’da, damıtma işleminden sonra atık hale gelen ve hâli hazırda atıl kapasite olan posanın yeni bir ürün olarak milli ekonomiye kazandırılabileceğini kanıtlayan bilimsel bir çalışma yapıldı. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, gül çiçeği posasından yüzde 100 doğal gıda katkı maddesi üretti. Laboratuar koşullarında yapılan bilimsel çalışma ile gül posası kumdan ince, zerre büyüklüğünde öğütüldü. Süt ürünleri başta olmak üzere gıdalarda katkı maddesi olarak kullanıldı.
Yüzde 100 doğal renklendirici elde edilebilir
Rosa Damescana’nın (Yağ Gülü) endüstriyel manada işlem gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Hasan Özçelik, damıtma evresinde posa haline gelen gül çiçeği yapraklarının Millî ekonomiye kazandırmak için proje yaptıklarını söyledi. Resmî olarak yayınlanan verilere göre 2014 yılında 8 bin ton gül çiçeği hasat edildiğini ifade eden Özçelik, “damıtma işleminden sonra katı posa haline gelen 8 bin ton gül çiçeği yaprakları büyük bir çoğunlukla hâli hazırda heder oluyor. Küçük bir dilimi suyu alınmış katı posa kurutulup yakıt olarak kullanılıyor. Bir kısım da gübre elde etme amaçlı değerlendiriliyor. Biz daha bilimsel bir çalışma aydınlığında katı posadan solucan gübresi elde etmiştik. Çok kaliteli bir solucan gübresi olmuştu. Ve bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlara gül posasından solucan gübresini önermiştik. Ancak sonuçta bir gübre ve mali değeri düşüktü. (‘- Biz gül posasını nasıl atıl kapasite olmaktan kurtarır ve katma değeri daha yüksek bir mamul maddeye dönüştürürüz –‘) diye bilimsel çalışmalarımıza devam ettik.
Kumdan ince, zerre büyüklüğünde
Bu gelişmelerden sonra gül çiçeği posasından gıda boyası elde etme yönünde bilimsel çalışmalara başladıklarını kaydeden Prof. Dr. Hasan Özçelik, çok güzel bir sonuç elde ettiklerini söyledi. Rosa Damescana (Yağ Gülü) posasından gıda boyası elde ettiklerini anlatan Özçelik, bilimsel gelişmeleri şöyle paylaştı: “Posadan gıda boyası elde edilebilir. Burada haslık; tutunma derecesi çok önemli değil. Önemli olan renk verme özelliği. Örneğin gül şurubunda sentetik boya kullanılıyor. Bunun yerine posadan elde edilen boya gül şurubunda ve diğer gül ürünlerinde değerlendirilebilir. Biz, laboratuar koşullarında şu işlemleri yaptık: Posayı yoğunlaştırdık. Suyunu uçurduk. Posada kalan tüm katı maddeleri topladık. Binde 3- 5 civarında bir katı madde elde ettik. Bu oranda oldukça değerlidir. Bu daha ileri evreye dönüşür, jelatin kılıflar içerisinde muhafaza edilirse çok daha büyük perspektifler kazandırır. Şimdi bunun örnekleri çok. Meryem Ana dikeninden bu şekilde ürün elde ediliyor. Çay ve kekikten de aynı şekilde sonuç alınıyor. Biz de (‘- gül posasından elde edebilir miyiz ?-‘) diye merak ettik. Bilinen bir yöntemi bilinmeyen bir problemin çözümü için kullandık. Ve başarılı olduk.
Gül yağı fabrikalarında bu sistem kurulabilir
SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özçelik, süt ürünleri, dondurma, salep başta olmak üzere gıdalarda katkı maddesi ve renklendirici olarak kullanılabilecek bu ürünü elde etmek için büyük ölçekli yatırımların da gerekmediğini belirtti. Özçelik, bu sistemin hâli hazırdaki gül yağı fabrikalarına entegre edilebileceğini de sözlerine ekledi.