GÜLDEN SONRA LAVANTA
KUYUCAK KÖYÜNÜ LAVANTA KOKUSU SARDI
Isparta'da Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Kuyucak köyünde lavanta mevsimi başladı.
Sadece Türkiye'de değil, dünyada da "Gül" denilince ilk alan gelen yer olan Isparta'da, nisan ayının ortalarında başlayan ve 2 ay süren gül hasadın ardından, üreticiler ve ziyaretçileri lavanta heyecanı sardı.
Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü adeta ziyaretçilerin akınına uğruyor. Yurt dışından olduğu gibi yurt içinden ziyaretçiler mor boyalı bu doğal güzelliğe hayran kalıyor.
Lavantanın köylerinde 45 yıldır olduğunu söyleyen Keçiborlu ilçesi Kuyucak Köyü Muhtarı Mehmet Aydemir, ancak son yıllarda üretimin artmasıyla birlikte köylerinde lavanta turizminin de geliştiğini ifade etti.
Lavanta üreticilerinden Ramazan Avcı, lavantadan yağ, çay, sabun ve kolonya gibi ürünler üreterek turistlere pazarladıklarını dile getirdi.
Yerli ve yabancı turistlerin lavanta bahçelerini ziyaret ettiğini vurgulayan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise, lavantanın hem ekonomik hem de tanıtım anlamında kente büyük katkı sağladığını söyledi.
Bir dekar lavanta bahçesinden 100 kilograma yakın kuru çiçek elde edilirken, 60-70 kilogram çiçekten 1 kilogram yağ üretiliyor. Üreticiler, elde edilen lavanta kurusunu Isparta'daki fabrikalara satıyor.
Kanal32 TV