Yalvaç'ta kentin simgesi haline gelen 8 asırlık çınar ağacı, yazın hem serinlemek isteyen bölge halkına hem de kuşlara ev sahipliği yapıyor. Bölge halkı gece- gündüz çınarın altındaki 11 kahvede oturarak vakit geçiriyor. Son günlerde çınar ağacının serçelerin de mekanı haline gelmesi kahve müşterilerini sıkıntıya soktu. Özellikle hava kararmaya başlayınca sürüler halinde çınara üşüşen serçeler, kahvelerde oturanların üzerine pislemeye başladı.
'AĞAÇ KORUMA ALTINDA FİLELERİ SÖKÜN'
İşletme sahipleri, kuş pisliğinden müşterilerinin rahatsız olmaması için mekanların üzerini meyvecilikte kullanılan filelerle kapattı. Bu önlem bir süre etkili olsa da Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu çınar ağacının 1'inci Derece Sit Alanı olduğu gerekçesiyle uygulamaya son verilmesini istedi. Yalvaç Belediyesi'ne gönderilen resmi yazının ardından fileler tamamen söküldü. Bunun üzerine işletme sahipleri çareyi müşterilerine şemsiye vermekte buldu.
İşletmecilerden Muzaffer Büyükbayram serçelerin bazen müşterinin üzerine, bazen masa sandalyeye, bazen de çayın içerisine pislediğini belirtirken, "Bulduğumuz çözüm işe yaramıştı ama SİT alanı olması buna izin vermedi. Biz de çözüm olarak müşterilerimize şemsiye dağıtıyoruz" dedi.
'DOĞAL GÜZELLİK BOZULMAMALI'
Kuşların üzerine pislemesine aldırış etmeyen bazı müşteriler de, çınar ağacının doğal görüntüsünün bozulmaması gerektiğini söyledi. İstanbul'da oturan ve yaz döneminde Yalvaç'a geldiğini aktaran emekli albay Zafer Arısoy şöyle dedi:
"Çınar ağacı bu doğal güzelliğiyle kalmalı. Nasıl ki insanlar bu güzelliklerden istifade ediyorsa, kuşların dışkılamasına da katlanacaklar. O fileler buraya yakışmıyordu, kaldırılması doğru bir karar olmuş. Akıllı kahveciler şemsiye çözümü bulmuş bence böyle çözümler üretilmeli."
Beden Eğitimi öğretmeni Mustafa Sakallı ise, "Başımıza talih kuşu kondu diye bir atasözümüz vardır. Bırakın da atasözümüzü yaşatmış olalım. Evde hanımların işi ne, bol bol çamaşır yıkasınlar" diye konuştu.