Türkiye'nin en büyük barınma kampüsünün yapılacağı projenin imar planı tadilatı ve arsa ifraz işlemlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yaptıran İl Özel İdaresi'nin önünde 2 bürokratik zorunluluk daha var. Çap ve inşaat ruhsatı.
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, İl Özel İdaresi payına kalan yüzde 7'lik paylaşımın kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirterek "versinler ben yapayım, İl Özel İdaresi'nin payına yüzde 15 vereyim" dedi.
Kredi Yurtlar Kurumu'nun son yıllarda yatırımı kendi yapmaktansa özel sektöre yaptırıp kiralama modelini tercih eden yönetim anlayışından doğan bir proje şu an Isparta'nın en önemli kriz maddesi haline geldi. AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve Vali Vahdettin Özkan önderliğinde İl Özel İdaresi'nin Mensucat Fabrikası arkasında atış poligonu olarak kullanılan 100 dekarlık taşınmazı üzerinde geliştirdiği 5 bin öğrencilik yükseköğrenim yurdu için gereken bürokratik adımlar kurumları karşı karşıya getirdi. Isparta Belediyesi yönetiminin proje için gereken imar tadilatı ve diğer işlemleri reddetmesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde adımlarını atan İl Özel İdaresi, MHP kanadında 'devleti zarara sokmak'la suçlanıyor. Isparta Belediye yönetimi proje kat karşılığı paylaşımında yüzde 7 ile devletin zarar ettiği gerekçesiyle 5 bin öğrencilik yurt projesine soğuk bakıyor.
100 dekarlık alan üzerinde yurt projesinin gerçekleştirilmesi için gereken imar planı tadilatını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda çözümleyen İl Özel İdaresi, arsanın ifraz işleminin çözümünü de Ankara'da buldu. Konunun basına yansımasıyla birlikte Isparta'nın gündemine bu noktaya kilitlendi. Bürokratik işlemleri yapmayan Belediye yönetimi ve MHP kanadı yüzde 7 kat karşılığı oranı ile İl Özel İdaresi'nin zarara uğratıldığı iddialarını gündeme getiriyor.
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da önceki gün akşam gazetecilere yaptığı açıklamada yüzde 7 kat karşılığı oranını eleştirdi. Projenin yeriyle ilgili herhangi bir eleştirisi olmadığının altını çizen Günaydın, "yurt için ideal bir yer. Hatta Belediye olarak dağın eteklerinde ilave yurtlar yapılması konusunu destekleyelim. Projeleri getirsinler önünü açalım. 5 bin öğrencilik yurt yetmeyecekse ilaveleri o bölgede yapalım. Ancak yüzde 7 kat karşılığı oranı yanlıştık, bu devletimize zarardır. Milletimizin arsasına yazıktır. Bu kabul edilemez. Isparta Belediyesi olarak versinler bana yüzde 15 vermeye hazırım. Yüzde 7 kabul edilemez bir orandır" diye konuştu.
Bu konuşmayla proje için gereken çap ve inşaat ruhsatı sürecine de sıcak bakmadığını ortaya koyan Belediye Başkanı Günaydın, bu hafta içerisinde basın toplantısı yaparak konuyla ilgili detaylı açıklama yapacağını söyledi.
İl Genel Meclisi'nin AK Partili Başkanı Ali Bolat da yaptığı açıklamada atıl kalmış devlet arsasının ekonomiye kazandırıldığına dikkat çekti. Niğde'de yapılan ihale ile Isparta'daki ihalenin kıyaslanmaması gerektiğini belirten Bolat, "orada yapılan yurt üniversite sahası içerisinde. Buranın emsal oranı Niğde'ye göre daha düşük" dedi.
Vali Vahdettin Özkan'ın da yurt ihalesiyle ilgili önümüzdeki günlerde kamuoyunu aydınlatıcı detaylı bir açıklama yapacağı haber alındı.