“Bilimin Eğlenceli Yüzü” Küçük Dehalarla Buluştu
İlimizde bilim ve teknoloji alanında farkındalık oluşturmak amacıyla Isparta Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde; TUBİTAK desteğiyle Süleyman Demirel Üniversitesince düzenlenen “Isparta II. Bilim Şenliği” başladı.
Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Proje Koordinatörü- Isparta Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Bilim Şenliğinde yer alan atölye çalışmalarına Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde 4500 öğrenci, halk ile birlikte toplamda 7500 kişinin katılımını hedeflediklerini söyledi. Yıldırım, “98 farklı atölye çalışmasından oluşan, birçok aktiviteyi içeren bilim ve eğlenceyi “yaşayarak ve eğlenerek öğrenme” anlayışıyla sunan bir proje içeriği ile 2016 yılı aralık ayında TÜBİTAK’a sunulmuş ve TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği programları kapsamında ülke genelinde desteklenen 46 projeden biri olmuştur.” dedi.
Bilim Şenliğinin TÜBİTAK tarafından destek alan az sayıdaki projelerden bir tanesi olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, üniversitelerin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal katkı misyonunu da üstlendiğini bu tür etkinliklerin bu misyona hizmet ettiğini belirtti. Isparta’nın bir bilim merkezine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Çarıkçı konuşmasının devamında öğrencilere seslenerek “Siz gençler, bizlerden sonra geleceğin bilim insanları olarak bu koltuklarda oturacaksınız.” dedi.
Isparta Valisi Şehmus Günaydın da ülkelerin ve milletlerin gelişmişlik düzeylerini daha yukarıya çıkarmak için eğitime yatırım yaptıklarına dikkat çekerek ülkemizde de son yıllarda eğitime ayrılan bütçenin üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Bilimsel olarak hedeflerimize ulaşmak için araştırma ve geliştirme faaliyetlere önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Günaydın, yeni şeyler öğrenebilmek adına çocukların bu yaşlarda bilimsel çalışmaları yerinde görmelerinin önemli olduğunu söyledi.
Atölyelerde “bilimin eğlenceli yüzü” küçük dehalarla buluşuyor
Çocukların içindeki Ali Kuşçu’ları, Cahit Arf’leri, Oktay Sinanoğlu, Aziz Sancar’ları çıkarmak amacıyla hazırlanan şenlik kapsamında hedef kitlenin gelişim özelliklerini dikkate alınarak “arkeoloji”, “biyoloji”, “coğrafya”, “deprem”, “ebru”, “fizik”, “kimya”, “matematik”, “orman kaynakları”, "robotik", “sağlık”, “seramik”, “tarım” ile alakalı stantlar oluşturuldu.
Arkeoloji Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Atölyesinde, gelecek kuşağın temsilcilerini karşılayan atölye liderleri, kültürel miraslarımız anlatarak kültürel mirasların her yönüyle korunarak gelecek kuşaklara aktarılması yönünde bilgiler verdi.
Biyoloji Prof. Dr. M. Yaşar Aksoylar Atölyesinde, “A’dan Z’ye Sindirim Sistemi”, “Böceklerde başkalaşım”, “Omurgalı Dostlarımız”, “Vücudumuzdaki devreler” öğrencilere anlatıldı.
Yoğun ilgi gören Sağlık İbn- i Sina Atölyesinde ise “Besin grupları”, “İlk yardım”, Sağlıklı gıdalar” hakkında bilgi verildi. SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi 3. 4.ve 5. sınıf öğrencilerinin hazırladığı “Beyaz Dişler Ülkesi” isimli çocuk tiyatrosu da başta pediatri servisi olmak üzere tüm servislerde tedavi gören çocuklar için sergilendi. Çocuklara, diş hekimlerinin korkulacak kişiler olmadığı ve diş fırçalama teknikleri eğlenceli bir yolla aktarıldı.
Deneyleri yerinde görme ve uygulama fırsatı sunan Fizik Prof. Dr. Engin Arık Atölyesinde de öğrenciler bilimin eğlenceli yönünü keşfetti.
Deprem Prof. Dr. Kazım Ergin Atölyesinde de; “Depremin Olmasından Değil Olmamasından Kork” adlı sunum ile çocuklarda oluşan deprem korkusunun en aza indirilmesi amaçlandı. Atölye Lideri Deprem Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. dr. ümit Yalçın Kalyoncuoğlu “Eğer dünyada depremler biterse dünyayı terk etme zamanımız gelmiş demektir. Depremler dünya içerisindeki enerjinin açığa çıktığını, yani dünyanın yaşadığını gösterir.” diyerek öğrencilere depremin oluşturacağı hasarlara karşı ne gibi tedbirler alınabilecekleri konusunda bilgi verdi.
Tarım Prof. Dr. Orhan Düzgüneş Atölyesinde ise “DNA Değiştirme Sanatı ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar”, “Topraksız Tarımda Bitki Besleme”, “Toprak Ana ise Kayaç da Baba” konuları öğrencilere aktarıldı.
Kimya Prof. Dr. Aziz Sancar Atölyesinde; keşfetme turuna Kimya Bölümü laboratuvarları başlayan farklı yaş grubundaki öğrenciler, birçok deneyi atölye temsilcileri ile gerçekleştirerek kimyanın göz alıcı dünyasını günlük yaşamla birleştirdi. Renklerin sudaki dansını yansıtan sanatın icra edildiği Necmeddin Okyay Ebru Atölyesinde ise çocuklar hem keyifli vakit geçirdi hem de ebru sanatını deneyimledi.
Robotik Vecihi Hürkuş Atölyesinde, “Üç Boyutlu Yazıcı Nasıl Çalışır?”, “Hareket Enerjisinden Elektrik Enerjisi Elde Etme: Dinamo”, “Akıllı Güneş Paneli Sonsuz Enerji Kaynağı Güneş” isimli çalışmalar ile öğrenciler ilginç bilgiler öğrenmenin mutluluğunu yaşadı.
Seramik Jale Yılmabaşar Atölyesinde minik yürekler toprağa dokunarak seramikle tanıştılar.