ISPARTA’NIN KÜLTÜR TAPUSU ORTAYA ÇIKARILDI
Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, yeni yapılacak müzede şehrin 500 yıllık tarihine Osmanlı belgeleriyle ulaşılabileceğini söyledi. 1500-1923 arası Isparta’sı Osmanlı belgeleriyle gün ışığına çıkarılırken, bu belgelerden iki kitap oluşturuluyor. Yine binlerce belge arasında yapılan araştırmalar neticesinde en önemli belgeler de yeni müzenin bir bölümünde panolarda Osmanlıca ve Türkçe olarak, Isparta’nın tarihine ışık tutacak
Isparta Belediyesi, Gökçay Kavşağı’nda bulunan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi’nin yanına kuracağı toplam uzunluğu 350 metreyi bulacak olan yeni müzenin içinin objelerinin hazırlanması çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, ilk kez yeni müzenin içerisindeki bir bölümde yer alacak olan bir bölümü daha kamuoyuyla paylaştı. Buna göre müzenin bir bölümünde Isparta’nın 1500’lü yıllardan bugüne durumunu anlatan Osmanlı belgeleri yer alacak.
Bu çalışmaları bir yıldan buyana sürdüren ve binlerce Osmanlı belgeleri taranırken, bu belgeleri gün ışığına çıkaran ve Isparta’ya kazandırılmasında büyük katkı sağlayan Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanları Ahmet Ergün ve Mehmet Akif Terzi, Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Başkan Günaydın’a, 4.Mustafa dönemine ait bir berat tablosu hediye edildi.
Isparta’ya özgü yapılan çalışmalarla ilgili olarak bilgiler veren Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Mehmet Akif Terzi, Osmanlı döneminde Isparta’nın çalışıldığını, Miladi, Antik dönemler ile Türklerin ne zaman yerleştiği ve Selçuklu ile Osmanlı döneminin ele alındığını söyledi. Terzi, 16.yüzyıl Isparta ile ilgili tahrir defterlerinin bulunduğunu ve buradan da nüfusa, ekonomik bilgilere ait bilgilere ulaşıldığını kaydetti. Isparta’nın yapılan araştırmalarda en yoğun Türklerin yaşadığı bölge olduğunu, şehrin Türkmen yuvası olduğunu ileten Terzi, Isparta’nın yabancı eli değmemiş yegane illerden birisi olduğunu aktardı. Terzi, “Isparta işgal görmemiş ama parasal ve askeri olarak milli mücadeleye her zaman destek olan bir ildir. Isparta’nın milli mücadelesiyle iftihar ettim. Yapılan bu çalışma Isparta’nın kültür tapusu olacak. Isparta’yı zevkle çalıştık. Hazırlanan kitabı okuyanlar içinde Isparta’yı görecekler. Bunun da vesile olduğunuz için en büyük emek sahibi sizlersiniz. Bu çalışma sizin en büyük hizmetlerinizden birisi olacak” dedi.
Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Ahmet Ergün de, Isparta ile ilgili iki kitap hazırlandığını bunlardan birisinin de Osmanlı Belgeleri Işığında Isparta olduğunu belirtti. Isparta’ya ait binlerce adetten oluşan Osmanlı belgelerin tarandığını ve bu belgelerden 120 adet belge seçildiğini belirten Ergün, tarihin her alanında Isparta’nın ele alındığını ifade etti. Çalışmada 1500-1923 arası Isparta’nın ele alındığını söyleyen Ergün, diğer kitabımızda da ülkede 1831’de nüfus sayımının yapıldığını kaydetti. Beyliklerin de ele alındığı çalışmalarda ortaya 700-800 sayfalık bir araştırmanın çıkarıldığını dile getiren Ergün, 1831’de yapılan nüfus sayımı sonrasındaki kütüklerin Isparta’nın genel görüntüsüne ışık tuttuğunu ve rahatlıkla 200 yıllık bir tarihe kadar buradaki insanların dedelerini, dedelerinin dedelerini de bulabileceklerini ifade etti.
Bir yıldan buyana Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanları Ahmet Ergün ve Mehmet Akif Terzi ile ortak bir çalışma sürdürdüklerini ve artık çalışmada sona yaklaştıklarını söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da, çalışmanın 500 yıllık Isparta’nın tarihine, yazışmalarına ışık tutacağını söyleyerek, çalışmalarından dolayı Ergün ve Terzi’ye teşekkürlerini iletti.
Isparta tarihinin gün ışığına çıkarıldığını, tarihinin bir kitap haline getirildiğini söyleyen Başkan Günaydın, “Cumhuriyet tarihimizde Isparta’mızı Böcüzade ile tanımıştık. Şimdide Osmanlı arşivlerinde bir yıllık araştırmanın neticesinde daha önceki tarihlerdeki Isparta’mıza ulaştık. Yaptıkları bu çalışmalardan dolayı bizim için de tarihte bu arkadaşlarımız büyük önem taşıyacak. Şükran ve minnet duyacağımız Türkiye’de uzman isimler Osmanlıcada yer alan 12 ayrı tip yazışmayı Türkçeye çeviri yaptılar. Hazırlıklar bitti, kitaplaştırılıyor. Bunun yanında çok önemli ve Isparta tarihine ışık tutacak belgeler de tablo haline getirilerek yeni yapılacak olan müzemizde ebedi olarak yer alacak. Üniversite kenti Isparta’ya gelen öğrencilerimiz ve araştırmacılar şehre ait her türlü tarihi bilgiye ulaşabilecekler. Bugün güzel bir gün. Yeni müzemizin temelini de en kısa zamanda atıyoruz. Isparta tarihimizin ortaya çıkarılmasından dolayı Ahmet Ergün ve Mehmet Akif Terzi beylere şahsım ve Isparta halkı adına teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum” görüşlerinde bulundu.