ISPARTA'YA BÜYÜK FIRSAT
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan'ın katılımıyla şehir içinde kaldığı için taşınmasına karar verilen Isparta Yeni Sanayi Sitesi'nin durumu ve yol haritası görüşüldü.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, "esnafımızın veya küçük sanayicimizin bulunduğu yerden teknolojik imkanları daha yüksek, sosyal imkanları daha yüksek, çalışma ortamı daha nezih ortamlara hiçbir paydaşın mağduriyeti olmayacak şekilde taşınmasını sağlamak istiyoruz. Bugün onun yol haritasını çıkarmak istiyoruz" dedi.
TAŞINMANIN MALİYETİ 800 MİLYON
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Isparta'ya sunulan fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Vali Günaydın, "Yıllardır şehir içinde kalan sanayi sitesinin şehir dışına çıkarılması için birçok çalışma yapılmış, öneri getirilmiş fakat maalesef halen mevcut sanayi sitesi şehir merkezinin içerisinde. Bu proje çok önemli ve mali yönden de çok önemli destek görüyor" dedi.
Vali Şehmus Günaydın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan'ın katılımıyla düzenlenen toplantıda Isparta için büyük bir fırsat sunulduğuna dikkat çekti. Isparta Yeni Sanayi Sitesi'nin şehir dışına taşınması gerektiğini belirten Günaydın, şöyle konuştu:
MALİYETİ 800 MİLYON TL
"Üretim reformu paketinde yer alan düzenlemelerle ilgili geçtiğimiz gün Ankara’da sayın bakanımızın başkanlığında bir toplantı yapmıştık. Toplantımızın ana konusu şehir içinde bulunan sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılmasıyla ilgiliydi. Isparta’mız hacim olarak çok büyük. İşin hemen hemen yaklaşık yüzde 25-30’luk kısmını karşılıyor. Mevcut sanayi sitesinin şehir dışına çıkartılmasının maliyeti yaklaşık 800 milyon lira. Bu konuda başta sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve bakanlarımız olmak üzere desteklerini veren herkese şükranlarımızı arz ediyoruz.
BU İŞİ BAŞARMALIYIZ
Isparta’mız için çok önemli olay. Yıllardır şehir içinde kalan sanayi sitesinin şehir dışına çıkarılması için birçok çalışma yapılmış, öneri getirilmiş fakat maalesef halen mevcut sanayi sitesi şehir merkezinin içerisinde. Bu proje çok önemli ve mali yönden de çok önemli destek görüyor. Bizim bu fırsatı kaçırmadan bu işi başarmamız lazım. Bu işi başarırken gerek mülk sahiplerinin, gerek kiracıların, gerekse sanayi sitesinde yer edinmek isteyenlerin taleplerini karşılamamız lazım. Hiçbir kimsenin mağduriyetine sebep vermemiz lazım. Bu konuda bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı. Bu çalışmalarda hiç kimsenin mağdur edilmediğini ve tam tersi sahip olduklarının üzerine eklenti bir şeyler kazanacağını gördük. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu çalışmanın ilimize, ülkemize ve esnafımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum."
ÇAKILAN HER ÇİVİ DESTEKLENİYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Üretim Reformu Paketi kapsamında sanayi sitelerinin taşınması sürecinde çakılan her çivinin kredilendirildiğini ve faizinin ödendiğini söyledi.
Prof. Dr. Ersan Aslan, Üretim Reformu Paketi kapsamında şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin il dışına taşınmasıyla ilgili özel bir düzenleme getirildiğini belirterek şöyle konuştu:
"Sanayi sitelerinin ilk başlangıcının oluşumunda altyapıyı tamamen yapıyoruz. Üst yapıda da gelişmiş düzeyine göre yüzde 60-70 kredilendiriyoruz. Ama şu anda üretim reform paketi düzenlemesiyle tabiri caizse çaktığınız her çivinin kredilendirilmesi ve kredi faizinin ödenmesiyle ilgili düzenleme geldi. Sanayicimiz bir çivi çakıyor, devlet bununla ilgili bir mekanizma getirdi. Sanayi sitesi ve organize sanayi bölgesi oluşumunda her projenin desteklenmesiyle ilgili düzenleme yapıldı.
YOL HARİTASINI ÇIKARMAK İÇİN BURADAYIZ
Küçük esnafımızın veya küçük sanayicimizin bulunduğu yerden teknolojik imkanları daha yüksek, sosyal imkanları daha yüksek, çalışma ortamı daha nezih ortamlara hiçbir paydaşın mağduriyeti olmayacak şekilde taşınmasını sağlamak istiyoruz. Hem sayın bakanımızın üzerinde hassasiyetle durduğu hem de bizim vicdani olarak üzerinde durduğumuz bir husustur.
'Önümüzdeki aylar ya da yıllar içinde bu dönüşümü nasıl gerçekleştirebiliriz' diye bugün onun yol haritasını çıkarmak istiyoruz. Bunu birlikte tartışalım. Yol haritamızı düzgün çıkartırsak, bir plan oluşturursak gideceğimiz yolu önceden görme imkanımız olur. Türkiye’de yaşları 20’nin üzerinde olan yaklaşık yüzde 40 civarında sanayi sitemiz var. Bunları zaman içerisinde dönüşümünü gerçekleştirip, küçük esnaflıktan sanayiciye dönüşümü sağlayabilecek bir yapıyı oluşturabilirsek bu kanunun hayata geçmesini sağlamış oluruz."
Kaynak: Isparta Akdeniz Gazetesi