Kadın Çiftçiler Lavanta Kokulu Köy Kuyucak’ta Buluştu
Isparta Merkez Yakaören Köyü ve Kuleönü Kasabası kadın çiftçilerinin katılımıyla Türkiye'nin Lavanta Kokulu Köyü Kuyucak'taki lavanta bahçelerine çiftçi inceleme gezisi düzenlendi.
İl Müdürlüğümüzce organize edilerek teknik personellerimizin de eşlik ettiği ve Keçiborlu İlçe Müdürlüğümüz personeli Ziraat Mühendisi Ali Sağdaş tarafından lavanta yetiştiriciliği ile lavanta turizmi konusunda bilgilerin verildiği ve 76 kadın çiftçinin katıldığı program, lavanta bahçelerini gezen kadın çiftçiler tarafından ilgiyle karşılandı.
İlk defa yörenin gül tüccarı Zeki Konur tarafından 1975’te Fransa’dan getirtilen lavanta fideleri otuz aileye on beşer kök şeklinde dağıtılmış olup bu fideler, ilk önce gül tarlalarının kenarlarına dikilmiş ve 1990’lı yıllardan itibaren ticari amaçlı dikimlere başlanmıştır. Bugün, Türkiye’de ekonomik anlamda sadece Isparta Keçiborlu yöresinde Kuyucak başta olmak üzere Kuşcular ve Çukurören köylerinde lavanta tarımı yapılmakta, Türkiye lavanta üretiminin %90’ı bu bölgeden sağlanmaktadır.
Susuz ve kireçli toprak yapısı yüzünden tarımsal üretimden verim alamadığı için dışarıya sürekli göç veren köyde Kuyucaklılar, arazilerine dikmeye başladıkları bu bitki sayesinde susuz, kurak tarlalardan böyle verimli ve görsel açıdan nefis bir ürün elde ediyorlar ve Haziran sonuyla birlikte ortaya çıkan manzara, lavanta bahçeleriyle ünlü, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Fransa'nın ünlü Provence bölgesini aratmıyor.
Lavanta bölgede özellikle haziran ayı içerisinde çiçeklenmeye başlamakta, çiçeklenme kademeli olarak yaklaşık 45-50 gün sürmekte, çiçeklenme döneminde köy adeta mora boyanmış bir hal almakta ve çiçeklenme dönemindeki bu görsel şölen özellikle fotoğrafçıların dikkatini çekmektedir. Köyde özellikle lavantaların çiçeklendiği temmuz ayında Taylandlı, Japon, Rus, Çinli kafileler görmeniz mümkündür. Ağustos ayında ise artık lavanta hasadı başlamaktadır. Bir yandan lavantalar hasat edilmekte, bir yandan hasat edilen lavantaların yağı çıkarılmakta ve tohumu için kurumaya bırakılmaktadır. 1 dekar lavanta bahçesinden 100 kilograma yakın kuru çiçek elde edilen ürünün 60-70 kilogram çiçeğinden 1 kilogram yağ üretilebiliyor. Lavanta parfümeri sektöründe kullanılmasının yanı sıra gıda ve temizlik sektörleri için de önemli bir ham maddedir.
Bölgenin Kırsal Turizm merkezi haline getirilip ve alternatif istihdam alanı oluşturularak, göçün önlenmesi ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunulması potansiyeli de mevcuttur. Bölgede turizm yeni başlamasına rağmen bu sezon 60 bin kişi ziyaret etmiştir. Gelecek senelerde bu rakamın daha da artacağını düşünülürse üretimin ötesinde turizm vasıtası ile ciddi gelir elde edilebilecek olup ayrıca turizmin sürdürebilir hale getirilmesi önem arz etmektedir.
Düzenlenen çiftçi inceleme gezisinde kadın çiftçiler turizmde önemli bir ivme kazanan ve lavanta kokulu köy olarak bilinen Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyündeki lavanta bahçelerini gezerek, bol bol fotoğraf çektirdiler.
Lavanta bahçelerinden sonra köyde kooperatifçilik, alan rehberliği, işletmede hijyen, güzel konuşma-diksiyon, kırsal turizm etkinliği, ev pansiyonculuğu, bitki yetiştiriciliği ve girişimcilik gibi alanlarda eğitim alan 13 kadın çiftçinin kurduğu kooperatifin satış yerini ziyaret eden kadın çiftçiler kooperatif üyesi kadınların lavantadan ürettikleri ürünleri ve kadın çiftçilerin bir araya gelerek nasıl işler başarabildiklerini görme fırsatı bularak memnuniyetlerini ifade ettiler.
Mehmet TUĞRUL İl Müdürü