Şarkikaraağaç Kızıldağ Milli Parkı’nın Beyşehir Gölü kıyısında bulunan Çeltek Köyü su deposunun yakınlarında halk arasında vaşak olarak bilinen daha önce Eğirdir Gölü’nde görülen Saz Kedisi vatandaş Ali Yılmaz tarafından görüntülendi. Genelde sazlık bölgelerde yaşayan nesli tükenmekte olan Saz Kedesi Kızıldağ Milli Parkının arka bölgesinde fotoğraflandı.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye’nin derlemelerine göre, sazlıklarda yaşayan boz renkli, ince uzun bacaklara sahip, her bireye özgü asimetrik çizgileri bulunan saz kedisi yaban kedisinden daha büyük, vaşaktan daha küçük bir kedi. Koku alma ve görme duyusu çok geliştiğinden alanda görülmeleri zor. Herhangi bir tehlike anında çalılık içine gizlenerek hareketsiz beklerler. Çok iyi yüzücüdürler.
Ülkemizde suyu seven ve suda avlanan tek yabani kedi türüdür. Gece- gündüz aktif olan saz kedisi, deniz, göl ve nehir sistemlerindeki sazlıklarda, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşar. Kemiriciler, kuşlar, sürüngenler, kurbağalar, böcekler, tavşanlar, domuz yavruları ve bazen de çürümemiş leşlerle beslenirler. Hasta ve sakat bireyleri öncelikle avlarlar. Böylece avladıkları türlerin popülasyonlarının sağlıklı kalmasını ve sayılarının dengede tutulmasını sağlarlar.
NEDEN KORUNUYOR?
Saz kedisi ülkemizde nesli tehlike altındaki türlerden. Avcılık, habitat kaybı, bataklıkların tarım alanlarına dönüştürülmesi ve kemirgenlerle mücadele sonucu avlarının azalmasıyla nesilleri tehlike altında.
Avlanması yasak, ancak herhangi bir ekonomik değeri olmamasına rağmen nadiren avcılar tarafından ve Akyatan çevresindeki tarım alanlarında gece domuz sürülerini avlamak için bekleyen bekçiler tarafından avlanmaktadır.