Kültür ve Turizm’den ‘Sanat’ atağı
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Çot, şehrin kültür ve turizminin yanı sıra bu unsurları destekleyen sanatsal çalışmalara da ağırlık vererek, bu konuda çok sayıda kurs açtıklarını bildirdi.
Isparta Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bu kapsamda kültürel değerlerimizi yaşatmak, yöresel el sanatlarımızı ve Türk Süsleme Sanatlarımızı tanıtma ve aslına uygun olarak öğretme amacıyla güzel sanatlar atölyesinde çeşitli kurslar açtıklarını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Çot, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Tarihin ilk dönenlerinden bu yana, pek çok uygarlığa beşiklik eden ve sahip olduğu coğrafik ve stratejik konumu ile geçmişte önemli bir kavşak noktası olan Isparta’nın sahip olduğu zengin kültür, sanat ve tarih birikimlerini, daha verimli ve daha güçlü bir şekilde ortaya çıkararak, toplumla paylaşmak hepimiz için sosyal bir sorumluluk ve görevdir. Bir milletin dili, inançları, gelenek ve göreneklerini,ve kültür hazinelerini geçmişten geleceğe aktarma kısmında Geleneksel Türk Süsleme sanatları ve el sanatları önemli değerler bütünüdür.
“AMACIMIZ, SANATLARIMIZIN ASLINA UYGUN OLARAK ÖĞRETİLMESİNİN SAĞLANMASIDIR”
Isparta Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bu kapsamda kültürel değerlerimizi yaşatmak, yöresel el sanatlarımızı ve Türk Süsleme Sanatlarımızı tanıtma ve aslına uygun olarak öğretme amacıyla güzel sanatlar atölyelerimizde açtığımız kurslarla yaptığımız hizmetlerle göz doldurmak istiyoruz. Bu kapsamda; Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Yaygın Kültür Eğitim Faaliyetleri kapsamında Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatlarımızı tanıtmak ve yaşatmak, aslına uygun olarak öğretip, yeni elemanlar ve ustalar yetiştirerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla Müdürlüğümüz bünyesinde Geleneksel Türk Süsleme Sanatlarından ‘Tezhip’, ‘Minyatür’ ve ‘Ebru’ kursları açılmış ve devam etmektedir.
“SANATKARLARIMIZIN ELİNDE MUHTEŞEM ESERLER ORTAYA KONUMUŞTUR”
Tezhip sanatı, altın ve toprak boyalarla kâğıt üzerine yapılan Türk süsleme sanatıdır. Bu zarif sanat, Türklerin İslamiyeti kabulü ile gelişim göstermiş, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i en güzel şekilde süslemek amacıyla ise Türk sanatkârlarının elinde muhteşem eserler verilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Doğada bulunan bitki ve geometrik şekillerin stilize edilerek yorumlanması ilkesine dayanan tezhip sanatı; günümüzde hat levhalarının etrafını süslemede, dini ve sivil mimari eserleri tezyinlemek (süslemek) amacıyla kullanılmaktadır.
“DOĞAYI TUVALE YANSITIYORLAR”
Minyatür sanatı, küçük boyutta kurgulanıp sulu boya ile kağıt üzerine çok ince işlenerek yapılan tasvir sanatıdır. Kökeni Orta Asya’ya kadar uzanan, ilk örneklerine Uygur bezeklik duvarlarında rastlanılan bu sanat alanı, kitaplarda konu anlatımı, tarihi belge niteliği taşıması ve açıklayıcı özelliklerinden dolayı özellikle edebi ve ilmi kitaplarda yer bulmuştur. Doğada bulunan canlıların ışık, gölge ve perspektif kullanılmadan kendine has kurallar dahilinde yapılan tasvirleri esasına dayanır.
Ebru sanatı, kelime olarak, kâğıt üzerinde renklerin buluta benzer şekil almasından dolayı Farsçada bulut, bulutumsu manasına gelen ‘ebri’, bazı kaynaklarda suyun yüzü anlamına gelen ab-ru” ,Çağatayca’da ise roba (elbise) anlamına gelen ‘ebre’ kelimesinden geldiği rivayetleri vardır. Kitre ile hazırlanan su üzerinde toprak boyalarla yapılan kâğıt süsleme sanatımızdır.
“OLDUKÇA ZENGİN UYGULAMA ALANI OLUŞTURULDU”
Geleneksel süsleme sanatlarımızdan olan tezhip, minyatür ve ebru sanatları daha çok kitap süsleme sanatları olarak bilinse de; günümüzde seramik, kumaş, deri, ahşap gibi malzemeler üzerine de uygulanarak oldukça zengin uygulama alanı bulmuştur.
Yaklaşık 3 yıl önce başlayıp halen devam etmekte olan kurslarımızda Müdürlük personelimiz Geleneksel Türk Sanatları Uzmanı Zeliha Alav, Kurs Yöneticisi ve Tezhip sanatı eğitim görevlisi olarak, beraberinde SDÜ Gönen MYO Öğretim Görevlisi Halit Özdamar ebru, Nermin Tüzemen minyatür, İbrahim Atalar ve Müge Koyuncuoğlu deri işleme, Zuhal Derebaşo keçe sanatı alanında eğitimlere devam etmektedirler. İlk olarak açılan ve tezhip, minyatür ve ebru alanlarıyla başlayan kurslara daha sonra deri işlemeciliği kursu eklenmiştir.
“SOSYAL SORUMLULUK PROJESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Öte yandan; Anadolu Sigorta tarafından, Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün teknik danışmanlığında, Rüya Bilim ve Sanat Derneği işbirliği ile yerel meslekleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktaracak genç ustalar yetiştirilmesinin hedeflendiği ‘Bir Usta Bin Usta’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında İlimizde ‘Deri Aksesuar Yapımı Kursu’ açılmıştır.
“93 KURSİYER BELGE ALMAYA HAK KAZANDI”
‘Bir Usta Bin Usta Projesi’nin amacı; kamuoyunun ilgisini kaybolmaya yüz tutan mesleklere ve yerel değerlere çekmek, bu mesleklerin yeniden canlanmasını sağlamak ve meslek ustalarının deneyimlerinin gelecek genç nesillere aktarılmasını sağlamaktır.
Proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığında yapılmaktadır. İlimizde kaybolmaya yüz tutmuş dericilik mesleğinin sanatsal ürünlerle birleştirilerek mesleki ve sanatsal anlamda ulusal ve uluslararası alanda tanıtarak ilimiz kültürüne ve ekonomisine katkı sağlamak hedeflenmektedir.
2015 ve 2016 yılları itibariyle ilimizdeki yerel değerleri güçlendirmek ve tanınır hale getirmek amacıyla ilimizin deri ve Keçecilik sanatı kurslarımızda devam etmektedir.
Açıldığı 2013 yılından itibaren kurslarda toplam 93 kursiyer belge almaya hak kazanmış olup 80 kursiyer ise kurslara devam etmektedir” dedi.