CHP ISPARTA MİLLETVEKİLİ İRFAN BAKIR’IN KÖY ENSTİTÜLERİNİN 76. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE YAYINLAMIŞ OLDUĞU MESAJ
Anadolu’nun yoksul insanları, paramparça olmuşluğun çaresizliğiyle kıvranırken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleşen antiemperyalist Kurtuluş Savaşı ve ardından kurulan Cumhuriyet aydınlığına destek vermişlerdir.
Artık yeni bir Kurtuluş Savaşı vermek; yoksulluğu, cehaleti yenmek gerekiyordu…
Bu büyük idealin ürünü olarak ise Köy Enstitüleri doğdu.
Köy Enstitüleri, ülkenin ihtiyaçlarından yola çıkarak düşünülmüş, eğitim ve kalkınmayı köyden başlatan bir 'eğitim ocağı' olarak hayata geçirilmiştir. Köy enstitülerinden mezun olanlar sadece birer öğretmen değillerdi. Bu kişiler aynı zamanda içinde yaşadıkları toplumun birer önderi oldular.
Köy Enstitüleri projesi yüzyıllar boyu, çobanlığın ötesine geçemeyen köy çocuklarından öğretmenler, doktorlar, profesörler, yazarlar, sanatçılar yaratan çok başarılı bir projedir. Bu okullar üreten, sorun çözen, köyünün, kentinin, ülkesinin kalkınması için canla başla çalışan insanlar yetiştirdiler. Anadolu insanının yüzyıllarca süren uykusundan, cahilliğinden, yalnızlığından ve sömürülmesinden uyandırılması ile aydınlanmasının girişimi ve öyküsüdür.
Maalesef mükâfatları ise kapatılmak olmuştur.
Peki suçları neydi de kapatıldılar?
Ülkesini, toprağını, insanını seven, ilerici, özgüvenli, yaratıcı, demokrat insanlar yetiştirmek suçsa onlar bu suçu işlediler. Türkiye’yi Atatürk’ün hedefleri doğrultusunda çağdaş medeniyet seviyesine çıkarmak için gece gündüz demeden, ülkemin her karış toprağı benim vatanımdır, neresi olursa olsun gözüm kapalı giderim demek kabahatse, onlar bu kabahati işlediler.
Geldiğimiz noktada ülkemiz bilimde, sanatta, eğitimde, sporda ve birçok alanda üretkenlikten uzaktadır. Bunun en önemli sebeplerinin başında maalesef Köy Enstitüleri benzeri Cumhuriyet projelerinin sahipsiz kalması gelmektedir. Bugün ülkemizde yozlaşmanın artması, üretkenliğin azalması, işsizlik gibi birçok sorun yanlış eğitim sisteminin sonuçları olarak karşımızda durmaktadır.
Köy Enstitülerinin 76. Kuruluş yıldönümünü kutlarken, bu eğitim yuvalarının hem kuruluşu sürecinde hem de sonrasında katkısı olan Başta Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, bu kurumların mimarı İsmail Hakkı TONGUÇ’ u, Kültür Bakanı Saffet ARIKAN’ ı, Hasan Ali YÜCEL’ i ve tüm emeği geçenleri saygı ve rahmetle anıyorum.