REKTÖR YK KARARIYLA ATANMALI. EĞER ÖYLE OLSAYDI HASAN'I 1 YILDA KOVARDINIZ
"Üniversiteleri yöneten bir yönetim kurulu olmalı. Mesela Süleyman Demirel Üniversitesi'nin yönetim kurulu olmaı. Bu yönetimde sivil toplum kuruluşları de yer almalı. Ve atanacak rektörü bu yönetim kurulu belirlemelidir. Eğer benim dedim modelde rektör ataması yapılsaydı bizim Hasan'a 1 yıl sonra kapıyı gösterirdiniz.
CHP Aydın Milletvekili, eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, partisinin seçim çalışmalarına destek vermek amacıyla Isparta'ya geldi. Yeni SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı'ya hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Prof. Dr. Baydar, daha sonra CHP parti örgütü ve milletvekili adayları ile buluştu. Parti ziyaretinden sonra ITSO'ya geçen Baydar, daha sonra da Eğirdir'e gitti.
EN BÜYÜK TAHRİBAT EĞİTİMDE
Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, 7 Haziran'da Türkiye'de iktidarın değişeceğini iddia etti. CHP'nin iktidarını müjdeleyen Baydar, "ben Milli Eğitim Bakanı olacağım. Çünkü bu hükümet en büyük tahribatı Milli Eğitim alanında yaptı. Müdürlere, yöneticilere zulüm yaptı" dedi. Milli Eğitim müfretadının baştan aşağıya yenileneceğini, YÖK'ün de kaldırılacağını kaydeden Baydar, şöyle konuştu:
YÖK'Ü KALDIRACAĞIM
"Milli Eğitim Bakanı olacağım. En büyük tahribatı Milli Eğitim'de yaptılar. Yeni nesil bir yetiştirme derdindeler. Üniversiteler önemli. Hem üniversiteler hem Milli eğitim. Okulları yeniden yapılandıracağız. Önce müfredatı değiştireceğiz. Okullardaki yöneticilerimize eziyet ettiler. İnsanlarımızı üzen insanlar var, onları ayıklayacağız. Müfredatı değiştireceğiz. Üniversiteleri YÖK'ü kaldırarak yapılandırarak. Konuşan, üreten bir üniversite modeli oluşturacağız."
CHP Milletvekili Baydar, SDÜ'ye yeni rektör atamasını değerlendirdiği konuşmasında sistemin yanlışlığına da dikkat çekti. Rektör atama sisteminin askeri darbe döneminden kalma olduğunu kaydeden Baydar, şöyle devam etti:
HASAN'I 1 YILDA KOVARDINIZ
"Üniversiteleri yöneten bir yönetim kurulu olmalı. Mesela Süleyman Demirel Üniversitesi'nin yönetim kurulu olmaı. Bu yönetimde sivil toplum kuruluşları de yer almalı. Ve atanacak rektörü bu yönetim kurulu belirlemelidir. Harvard'da rektör ataması nasıl yapılıyor biliyor musunuz? Aday sayısı 3'e düşürüldükten sonra yönetim kurulu her bir rektör adayı ile 24 saat geçiriyor. Bir otele kapanıyorlar. Kahvaltı yapıyorlar, spor yapıyorlar, yürüyüş yapıyorlar, sohbet ediyorlar. Her adayla 24 saat birlikte oluyorlar ve rektörü öyle belirliyorlar. Biz de YÖK cumhurbaşkanına sunuyor, Cumhurbaşkanı seçiyor. Isparta'ya faydalı olacak, bölgesel sorunlara hakim, çözüm bulacak nitelikte mi değil mi buna bakılmıyor. Eğer benim dedim modelde rektör ataması yapılsaydı bizim Hasan'a 1 yıl sonra kapıyı gösterirdiniz. 'Ya ticaret yap ya da eğitimine bak' derdiniz.
Sistem rekabetçi olmalı. Üniversiteler rekabet edebilir olmalı. Şu an uygulanan sistem askeri darbe döneminden kalan darbe. 'En son ben müdahale edeyim' modeli. Üniversiteler hem eğitim verir hem de araştırma yapar. DNA sarmalını bulan akademisyenler SDÜ'den olsun istemez misiniz? SDÜ'ye marka adam lazım. İşte o zaman şehrinizi, ülkenizi tanıtabiliyorsunuz. T.E.D konuşmaları diye bir kuruluş var. Burada konuşma yapan, konferans veren kaç SDÜ'lü var? SDÜ olarak benim dönemimde 5 yıl TÜBİTAK projelerinde birinci olduk. Ama biz her projeye hazırlayacağa 10 bin TL destek veriyorduk. O para ile ne yapmak isterse yapıyordu. Proje kültürü oluşturduk. Ama bizden sonra gelen yönetim bu anlayışı terk etti.