Elektrik Arızası Tespit Edecek İha Yaptılar
SDÜ Öğrencilerinin ürettiği insansız hava aracı sayesinde, elektrik dağıtım şirketlerinin büyük paralar ödeyerek helikopterle yaptıkları arıza tespiti ve bakım - onarım konularına ucuz maliyetli alternatif geliştirildi
İlk etapta 10 kilometre menzilli olarak üretilen kamera ve GPS donanımlı İHA sayesinde arıza tespiti zorlaşan elektrik kesintileri artık daha kısa süre çözüm bulacakSüleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri yüksek gerilim hatlarının helikopterle yapılan arıza tespiti ve bakım-onarım konularını ucuza maliyet etmeleri için insansız hava aracı geliştirdi. İlk etapta 10 kilometre menzilli olarak üretilen kamera ve GPS donanımlı İHA sayesinde arıza tespiti zorlaşan elektrik kesintileri artık daha kısa süre çözüm bulacak.
SDÜ'deki Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, yüksek gerilim hatlarındaki enerji kesintilerinden oluşan zaman kayıplarının önüne geçmek amacıyla "İnsansız Hava Aracıyla Yüksek Gerilim Hattı Arazi Tespiti" İsimli Projeyi Ortaya Koydu. Özellikle kış şartlarında ulaşmanın zor olduğu dağlık bölgelerdeki yüksek gerilim hattı üzerinde uçan İHA, hem arızaların yeri kolayca tespit edilebilecek hem de kesinti nedeniyle verilemeyen enerjinin daha çabuk verilmesini sağlayacak.
Arızalara daha çabuk müdahale
projenin, sık sık yaşanan ve uzun süren elektrik kesintilerinden yola çıkılarak ortaya koyulduğunu anlatan SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 4.Sınıf Öğrencisi Said Osman Ulusam,"İHA şeklinde bu amaçla kullanılan bir sistem yok. Bu projenin önemi büyük bir sorun olan enerji kesintilerine daha çabuk müdahale edebilmek. Arızanın nerede olduğunu bulabilmek. İHA otonom olarak kendi kendine uçabildiği gibi joistik aracılığıyla da kontrol edilebiliyor" dedi.
Hem maliyeti düşürecek hem tasarruf sağlayacak
Yüksek gerilim hatlarında arıza tespitinin helikopterler aracılığıyla yapıldığını anlatan Ulusam, "Elektrik dağıtım firmaları, bu arızaların tespiti için dışarıdan helikopter kiralıyor. Türkiye'de tüm elektrik hatları üzerinde uçularak senede bir defa kontrol yapılıyor. Sürekli helikopter yakıt ikmali yapmak zorunda. Bu kurum için çok masraflı oluyor. Biz de neden kurum bunu kendi bünyesinde yapmasın. Gerekli kurumlarla yaptığımız görüşmelerde de istedikleri özellikler sahip bir İHA aracı olduğunu söylediler ve projenin tam hayata geçmesiyle kendilerinin kullanabileceklerini söylediler. Bu da bizi motive etti" dedi.
Tamamen yerli tasarım
Yaptıkları proje sonucunda ürettikleri insansız hava aracının tamamen yerli tasarım ve üretim olduğunu anlatan üniversite öğrencisi Semih Avcı da "Bu projeye başlamadan önce Isparta'da arıza tespiti yapan bir çalışanla görüştük. Arızanın zor tespit edildiğini söyledi. Bölge dağlık bölge olduğu için dağ eteklerinde ve tepelerde bulunan hatlarda her bir direğe çıktığını kontrol ettiğini ve diğer direklere çıktığını belirti. Biz de bunun önüne geçmek ve zaman tasarrufu sağlamak için bu projeyi geliştirdik. Projede amacımız arızaların tespiti ve tespit süresinin kısaltılması. Denetimin sağlanması. Yerli bir yazılım olmasını istedik ve tasarımı tamamen biz gerçekleştirdik. Projemiz üzerinde hd kamera mevcut. 10 km menzilde görüntü aktarımı sağlanıyor. Sistemin kontrolü otonom olarak sağlanıyor. GPS üzerinden konum alabiliyoruz. Bunun haricinde uzaktan kumanda ile kontrolün sağlanması mümkün" diye konuştu.