SDÜ'den Bir Başarılı Organ Nakli Daha
“Yaşam Veren Hastane SDÜ” sloganıyla hareket eden Üniversitemiz Hastanesinin Organ Nakil Merkezi’nde gerçekleştirilen başarılı ameliyatlar ile hastalar sağlığına kavuşmaya devam ediyor.
Bu hafta yapılan canlı vericili böbrek nakil ameliyatı ile ilgili bilgi veren böbrek nakli nefroloğu Prof. Dr. Barış Afşar, “Diyaliz dönemi başlamak üzere iken, kızı ile merkezimize başvuran hastamız Hasan Demiralay ile kızının tetkikleri yapıldı. Böbrek naklinin uygunluğu onaylandı. Sonrasında cerrahi ekibimiz devreye girdi.” dedi.
Canlı vericiden yapılan böbrek nakli ile ilgili konuşan Böbrek Nakli Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. İhsan Yıldız, “Ekip arkadaşlarım Doç. Dr. Zafer Sabuncuoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Yavuz Savaş Koca ile birlikte vericiden laparaskopik (kapalı) yöntemle aldığımız böbreği, alıcı hastamıza 2,5 saat süren bir operasyon ile naklettik, kızının babasına bağışladığı hayat çok değerli, alıcı ve vericimiz iyi durumda.” diye konuştu.
SDÜ Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Mahmut Bülbül ise, SDÜ Hastanesi çalışanları olarak gelinen noktadan gurur duyduklarını belirterek, “İki ay süre ile ara verdiğimiz nakil ameliyatlarına yeniden başladık. Yaşam Veren Hastane SDÜ’ de yeni yaşamlar hayat bulmaya devam edecek.’’ dedi.
SDÜ’lü Hekimler, Böbrek ve Ana Toplardamar Tümörünü Başarıyla Çıkardı
Sağlıksız beslenme, çevresel toksik maddeler ve sigaranın etkisi ile oluşan böbrek tümörleri, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Sinsi yayılan ve geç dönemlere kadar kendini göstermeyen tümörü taşıyan 65 yaşındaki hasta, Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji ve Kalp Damar Cerrahisi Bölümü hekimlerinin elinden yeniden can buldu.
Sağ böbreğinde 10 cm tümör ve ana toplardamara (vena cava) uzanan kitlesi olan hasta, başarılı bir operasyon sonrasında sağlığına kavuşturuldu. Yapılan ameliyatla ilgili bilgi veren Tıp Fakültesi Dekanı, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alim Koşar, “Hastalık sinsi olup geç dönemlere kadar belirti vermeyebilir. Kemoterapi ve radyoterapiye cevap vermez. Bu nedenle en etkili tedavi cerrahi tedavidir. Bizim vakamızda olduğu gibi bu tümörler bazen toplardamar içerisinde, kalbe kadar uzanabilir. Tümörün toplardamara uzanması ameliyat riskini çok artırmaktadır. Bu vakalara Üroloji ve Kalp Damar Cerrahisi Bölümlerinin ortak müdahalesi gerekebilir. Biz de hastamıza Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Şenol Gülmen ile beraber çok başarılı bir müdahale gerçekleştirdik.” dedi.
Yapılan başarılı operasyonla sağlığına kavuşan hasta, başka bir şehre gitmeye gerek kalmamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek SDÜ hekimlerine teşekkür etti.