TÜBİTAK Desteği ile Biyoçeşitlilik Hesaplaması İçin ''Yerli ve Milli Yazılım'' Geliştiriliyor
Türkiye 29 Ağustos 1996 tarihinde ''Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi''ni imzaladı. SDÜ Orman ve Mühendislik Fakültesi'nin disiplinlerarası bilimsel çalışması ile Türkiye'nin ilk ve tek biyolojik çeşitlilik hesaplaması için ''Yerli ve Milli yazılım'' hazırlanıyor.
-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünleri Araştırma Destek Programı- 1005
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı- 1005 kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekolojisi Anabilim Dalı (AD) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşad Özkan'ın hazırladığı projeyi destek kapsamına aldı. Proje ile birlikte ''Biyolojik Çeşitlilik Ölçüm Süreçleri- Envanter, Veri Transferi ve Hesaplama Teknikleri'' için Türkiye'den tüm üniversitelerden 150 lisansüstü öğrencisine eğitim verildi.
TÜBİTAK'tan ''Dili Türkçe olan Yerli ve Milli Yazılım Projesine'' Kaynak
Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşad Özkan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 29 Ağustos 1996 tarihinde ''Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi''ne imza atarak taraf olduğunu anımsattı. SDÜ olarak 'Biyolojik Çeşitlilik Bileşenlerinin Hesaplanması (BİÇEP)' üzerine bir yazılım projesi geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Kürşad Özkan, sözlerine şöyle devam etti:
''Biyolojik çeşitlilik rezervlerinin korunması ve habitatların sağlıklı bir şekilde yönetilmesi hayati bir değer kazandı. Ekosistemlerde biyoçeşitliliği hesaplamamız ve modelleyip haritaya geçirmemiz lazım. Bunun hesaplanması için çok farklı bileşenler ve konu başlıkları var. Dolayısıyla tek bir indisle veya algoritma ile hesap yapılamıyor. SDÜ olarak biz tek bir algoritma ile bu hesabı sağlıklı, verimli, ölçülebilir hale getirelim istedik. Proje yazdık. TÜBİTAK tarafından onaylandı. Çalışmalara başladık. Disiplinlerarası bir bilimsel proje oldu. SDÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümünden Doç. Dr. Ecir Uğur Küçüksille ile birlikte çalışıyoruz. Ayrıca SDÜ Orman Fakültesinden Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Mert, Doç. Dr. Serkan Gülsoy ve Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulundan Dr. Öğretim Üyesi Halil Süel bu önemli çalışma içerisinde görev alıyorlar.''
Biyoçeşitlilik hesaplaması için geliştirilen yerli ve milli yazılımın dilinin Türkçe olacağını ifade eden Prof. Dr. Kürşad Özkan, ''Türkiye'nin bu alanda bir yazılımı ne yazık ki yok. TÜBİTAK’a da Türkiye’de ilk kez böyle bir yazılım projesini SDÜ verdi.
Halihazırda kullanılan yazılımlar ithal edilenlerden oluşuyor. Bu anlamda Türkiye'nin önemli bir açığını da kapatmış olacağız. En önemlisi de ekosistemin korunmasına yönelik önemli bir sistem kuracağız. Projenin en önemli çıktısı da bir ekosistemin ne kadar değerli olduğunu gösterecek'' şeklinde görüş belirtti.
-Açık kaynaklı kodlu yapacağız. Herkesin kullanımına ücretsiz sunacağız
Dili Türkçe, yerli ve milli yazılım projesinin paydaşı olan Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Yazılımı Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ecir Uğur Küçüksille ise şu ana kadar araştırmacıların ve doğa bilimcilerin yurtdışından gelen yazılımları kullandığını söyledi.
Türkiye'de bu konuda çok nadir çalışma yapıldığını ifade eden Küçüksille, ''Bizim bu projeyle amacımız doğa bilimleriyle uğraşan tüm araştırmacılara kendi dillerinde rahatlıkla anlayabilecekleri ve kullanabilecekleri bir yazılım geliştirmek. Aynı zamanda bu yazılımı açık kaynaklı kodlu olarak geliştiriyoruz. Böylece bunu Dünya'ya da açacağız.Yazılımın yaygın etkisini sadece ulusal ölçekte değil uluslararası alanda da ölçmek istiyoruz'' şeklinde görüşlerini dile getirdi.