Öyle bir sınıf ki bodrum katta kapısız bir depoda, yazı tahtası olmayan ve ışığı sınıfın tepesindeki 50 cm’lik küçük camlardan alabiliyor. Sınıftan çok kapalı cezaevini andıran yerde 20 öğrenciye eğitim verilecek.
Vatan Mahallesinde bulunan Yahya Kemal Beyatlı İlkokulunda yapılan bodrum kattaki deponun sınıfa dönüştürülmesi ile tam bir rezalete imza atıldı. Isparta’da okul dönüşümleriyle beraber planlamada yaşanan sıkıntılar eğitimde fiziki altyapısı en iyi iller arasında gösterilen ilimizin bu ünvanını da kaybettireceğe benziyor. İki ayrı binada ilkokul ve ortaokul şeklinde eğitim verilen Yahya Kemal Beyatlı’nın ilkokul bölümünde yapılan uygulama içler acısı bir manzara ortaya çıkardı. Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu’nda sınıflar yetemeyince zemin katta depo olarak kullanılan bir odanın sınıfa dönüştürülmesi talimatı geldi. 20 öğrencili 3-D sınıfının yerleştirildiği depoda ne kadar eğitim öğretim yapılabileceği ise tartışmalı.
KAPI YOK, PENCERE FORMALİTE
Kapısı bile olmayan depodan bozma sınıfa ışık depoların üst kısmında bulunan küçük camlardan giriyor. Kapısının üzerinde depo yazısının üzerine A4 kağıdı üzerine yazılmış 3/D sınıfı ibaresi dikkat çekiyor. Birçok okulda akıllı tahtaya geçilirken bu sınıfta tebeşirle yazı yazılacak kara tahta bile bulunmadığı gibi bir öğretmen masası da yok. Sınıfın duvarlarında öğrenceler için eğitici bilgilerin yer aldığı tablolarda bulunmuyor.
Yüksek duvar örgüsü nedeniyle güneş ışığı ve havalandırma imkanından uzak olan sınıfta, küçücük sıralı haldeki pencerelerden gelen hava ve güneş ışığının bulunduğu ortamda ne kadar sağlıklı ders işlenebileceği merak konusu.
RUTUBETTEN DEFTERLER NEMLENECEK
Depodan bozma sınıfta dikkat çeken bir başka noktada büyük kalorifer borularının sınıfın içinde geçmesi. Rutubetli ve basık ortamda sevindirici olan ısınmayı sağlayacak peteklerin olması.
3-D sınıfında okuyan 20 öğrencinin velisi, dün çocuklarının eğitim öğretim göreceği sınıfı gördüklerinde yaşadıkları şoku atlamamış. Çocuklarının depoda eğitim öğretim görmesinin mümkün olmadığını söyleyen veliler , “Biz çocuklarımızı sağlıklı ortamlarda eğitim görsünler yetişsinler diye okula gönderiyoruz. Bu nemli havasız yerde çocuklarımız nasıl eğitim görecekler? Sınıf diye çocuklarımızın oturduğu yerin ne kapısı var ne içerde yazı tahtası var. Bu çağda böyle eğitim anlayışı olabilir mi? Bizim bildiğimiz sınıf güneş alır, pencere açılır hava alır. Bu ortamda çocuk nasıl ders işleyebilecek? Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Milli Eğitim yetkililerinden çözüm bekliyoruz” diye tepki gösterdiler.

Isparta Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu

Isparta Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu
Gülses