Isparta’da 100 yılı aşkın bir süredir üretilen gül, kültürümüze, sanatımıza, günlük yaşantımıza ve hatta isimlerimize kadar işlemiştir. İlimiz, yıllık 10 bin tonu aşan gül üretimiyle, dünya gül yağı ihtiyacının % 65’ini karşılamaktadır. Buralara gelen ziyaretçiler, bülbül sesleri arasında dalından gül toplayabilmekte, geleneksel ve modern gül yağı çıkarma işlemlerini yerinde görebilmekte, gülden üretilen kozmetik ve gıda ürünlerini satın alabilmektedir.
Son yıllarda yükselen diğer bir tarımsal değerimiz ise lavantadır. 2016 yılında 500 tondan fazla lavanta üretilmiştir. Isparta, Türkiye lavanta ihtiyacının %90’ından fazlasını tek
başına karşılayan bir şehir olmuştur.
Isparta’nın son dönemlerde parlayan yıldızı olan gül, lavanta, zambak ve kiraz çiçeği turizmi ve eko-turizm konularında yapılan yatırımlar; Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm altyapı çalışmalarına verdiği destek; geliştirilen ve yapılan projeler; belediyelerin, derneklerin ve ilçelerin düzenlediği ve yerel kültürel değerlerin tanıtımına katkıda bulunan festivallere yapılan maddi destek; turizm rotalarının belirtildiği WEB sayfasının ve kitabının hazırlanması, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katılmış olduğumuz turizm fuarlarında gül ve lavanta tanıtımlarımız bu alanda yaşanan turizm hareketlerine katkıda bulunmaktadır.
Isparta İli Keçiborlu İlçesi Türkiye’de lavanta üretiminde lokomotif üretici konumunda olması nedeniyle ilçenin lavanta üreticisi olarak markalaşması, mevcut istihdam,
göç ve kalkınma problemlerinin çözülmesine katkıda bulunulması ve alternatif gelir ve iş kaynakları oluşturulması amacıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığı ile yürütülen “Gelecek Turizmde” proje çağrısına Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma ve Eğitim Derneği, Keçiborlu Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Kuyucak Köyü Muhtarlığı ortaklığında proje sunulmuştur. Yüzlerce proje içerisinden seçilerek proje uygulamaya konulmuştur.
Proje ile köydeki kadınlara ve genç nüfusa iletişim ve ürün sunumu konularında Müdürlüğümüz uzmanlarınca eğitimler verilmesi sağlanmış ve bir kooperatif kurulmuştur. Lavantanın ulusal düzeyde tanıtılmasına yönelik ünlü gazetecilerin, sosyal medya fenomenlerinin ve tiyatro oyuncularının Kuyucak Köyünü ziyaretleri sağlanmıştır. Sayın Valimiz Şehmus GÜNAYDIN’ın öncülüğünde düzenlenen Davraz Turizm Çalıştayı ile davet edilen TURSAB Başkanı Başaran ULUSOY ve beraberindeki İstanbul ve Ankara TURSAB grubu Seyahat Acentaları yetkilileri ilimizde turizm amaçlı incelemelerde bulunmuş ve neticesinde ilimize gelen yerli-yabancı ziyaretçi sayılarında ciddi anlamda artışlar olmuştur.
20-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Bodrum da düzenlenen Ulusal Turizm Kongresinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü Turizm Araştırmacısı Fatih BİLGİÇ tarafından “Alternatif Turizmde Yeni Bir Saha: Lavanta Bahçeleri” konulu bildiri sunumu yapılmıştır.
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığımız Tanıtma Genel Müdürlüğümüzce ulusal ve uluslararası boyutta Ülkemizin tanıtımına yönelik basılı materyaller, reklam kampanyaları, sosyal medya kanalları ve diğer tanıtım etkinliklerinde kullanmak üzere; Isparta İlinin tarihi
ve turistik öğeleri ile gül ve lavanta gibi doğal değerlerinin kalıcı olması için fotoğraf çekimlerine başlamıştır.
Yapılan tanıtım çalışmalarının neticesinde 2015 yılında 5 bin kişi olan ziyaretçi sayısı,
2016 yılında 20 bin kişiye ulaşmıştır. Yapılan alt yapı çalışmaları ve geliştirilen ev pansiyonculuğu sayesinde 2017 yılında Lavanta sezonunu başlangıcı olmasına rağmen ziyaretçi sayısı 20 bini aşmıştır.
Türkiye de keşfedilmeyi bekleyen gizli kalmış en önemli 9 yerden birincisi olarak gösterilen Lavanta Kokulu Köyümüzün tanıtılması, her yıl milyonlarca ziyaretçinin akın ettiği, Fransa'nın Provence bölgesini anımsatan Kuyucak lavanta tarlalarının Fransa’ya rakip olabilecek potansiyelinin ortaya çıkartılması ve kırsal turizm merkezlerinden biri haline gelmesi en önemli hedeftir.
Lavantadan üretilen yağ genel olarak kozmetik sektöründe kullanılmakla birlikte, diğer lavanta ürünleri ise lavanta suyu, lavanta çayı, lavanta balı, lavanta sabunu ve lavanta kurusudur. Lavanta Kokulu köy(e) olan, Kuyucak Köyü’ne çok sayıda yerli ve yabancı turisti
çiçeklenme döneminde fotoğraf çekmeye, hasat döneminde ise hasat etkinliklerine katılmaya
davet ediyoruz.
ISPARTA VALİLİĞİ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü