Türkiye Fransa Ortaklı Maden Sahaları Rehabilitasyon Çalıştayı Yapıldı
Türkiye adına Orman Genel Müdürlüğü ve Fransa adına Ulusal Orman Ofisi temsilcilerinin katılımı ile Isparta ve Antalya Orman Bölge Müdürlüklerinde Mermer Sahalarının Rehabilitasyonu çalıştayı her iki Bölge Müdürlüğünde yapılan arazi ve büro çalışmaları ile gerçekleştirildi.
28,29,30 ve 31 mart tarihlerinde yapılan toplantının ilk iki günü Antalya Orman Bölge Müdürlüğünde, ikinci kısmı da Isparta Orman Bölge Müdürlüğümüzün Burdur ve Isparta İşletme Müdürlüklerinin arazi çalışması ve Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan sonuç değerlendirmesi ile tamamlandı.
Çalıştaya Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Daire Başkan Yardımcısı Ahmet Yalvaç, İzin ve İrtifak Daire Başkanlığı İzin sahalarının rehabilitasyonu ve takibi Şube Müdürü Ergün Çetin, Antalya ve Isparta Bölge Müdürlükleri Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürleri, İzin ve İrtifak Şube Müdürleri, teknik elemanlardan oluşan heyet ile Fransa adına Ulusal Orman Ofisi temsilcisi Orman Mühendisi Eric Geoffroy katıldı. Programın Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ayağında Isparta ve Burdur İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında rehabilite edilen mermer sahalarının arazi tespitleri ve turistik mekan gezilerinden sonra heyet Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi'yi makamında ziyaret etti.
Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi misafirleri Isparta da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Isparta Orman Bölge Müdürlüğü en yoğun mermer faaliyetine sahip bir bölge olarak bu çalışmanın bulunduğumuz bölgenin seçilerek yapılmasının çok isabetli olduğuna vurgu yaptı. Daha sonra arazi çalışmalarının kritiğini yapmak üzere toplantı salonunda geçildi. Toplantıda bölgemizde 2008 yılından günümüze kadar rehabilite edilen ve problem yaşanan sahalar ile 2008 yılından önce terkedilip idarece rehabilite edilen alanlar ayrı ayrı değerlendirildi.
Fransa Ulusal Orman Ofisi adına toplantıda bulunan Orman Mühendisi Eric Geoffroy, Ülkemizde olmanın memnuniyetini dile getirerek, Mevcut örnekler baz alındığında Türkiye’deki mermer sahalarının rehabilitasyonu çalışmalarının tekniğine uygun yapıldığı, Fransa’nın 1975 yılından günümüze kadar bu çalışmaların içinde olan bir ülke olduğundan bahisle olumlu neticeleri gördüğünü ve tecrübelerini Türkiye ile paylaşmak istediğini belirtti. Ayrıca Türkiyede’de maksat tespitine yönelik planlama yapılarak tabiatı taklit ve çalı formundaki bitkilerinde kullanımı gibi bazı ilaveler ile daha iyi neticeler alınabileceğini dile getirdi.
Toplantı sonunda Her iki ülke Orman İdarelerince bu toplantıda elde edilen neticelerin rapora bağlanarak, uygulama aşamasına geçilmesi, uygulama sonucunda elde edilen tüm bilgilerin Teşkilat birimlerine talimatlanması ve Fransa ayağında da bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.