Mahkeme heyetinden
terleten sorular
1) Bir sürü mağdur var neden dinlediniz?
2) Bir memurun kişisel tahmini dinleme yapmak için yeterli mi?
3) Bir kişi neden 4 kez dinleniyor. 1 kez dinleme yeterli gelmiyor mu?
4) İnsanların gerçek mesleklerinin yazılmamasının nedeni ne? Mahkemeden onay alınmaz kaygısı mı?
Türkiye'nin gündemine 17 Aralık 2013 tarihli operasyon sonrası giren paralel yapılanma ve ortaya çıkarılan yasa dışı dinlemelerin Isparta uzantısında yargılama başladı. 2012-2013 döneminde Isparta'nın tanınmış siyasetçi, akademisyen, esnaf, öğretmen ve gazetecilerinin bulunduğu kişileri Türk İntikam Tugayı ve Selam Tevhid Terör Örgütü üyesi iftirasıyla mahkemeden dinleme kararı aldıran ve teknik takip yapan Isparta İstihbarat Şube Müdürlüğü amir ve memurlarının yargılanmasına Isparta 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün başlandı. Dönemin İstihbarat Şube Müdürü, 17 Aralık olayları sonrasında görevden ihraç edilen Peyami Baykara, yine meslekten ihraç edilen Büro Amiri Mehmet Şanverdi ile büro görevlileri iftara, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek suçlarından yargılanıyorlar.
1.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk celsesinde hakim savcılık makamı tarafından hazırlanan iddianameyi okudu. 11 müştekisi bulunan davada çeşitli terör örgütleri üyesi oldukları iddia edilerek dinlemeye alınan kişilerin dosyaları tek tek okundu, sanıklardan savunmaları istendi.
Dönemin İstihbarat Şube Müdürü Peyami Baykara, savunmasında kendilerine yönelik tüm suçlamaları kabul etmediklerini söyledi. Yapılan her türlü işlemin hukuki çerçevede yapıldığını belirten Baytara, "alınan dinleme kararları birçok inceleme ve değerlendirme aşamasından geçtikten sonra hakim kararıyla alınmıştır. Dinleme yapılacak kişilerle ilgili birçok kişiden istihbari bilgi alınır. Sokaktaki arkadaşlarımızdan, bilgisayar üzerinden çalışan arkadaşlarımızdan gelen bilgiler bizim oluşturduğumuz bir kurulda değerlendirildikten sonra talep ve bilgi yazıları yazılır" dedi.
Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, Sanık Peyami Baytara'ya MHP İl Başkanı İsa Yalçın'ın neden 4 kez dinlendiğini '1 kez dinlense yetmiyor mu?' diye sordu. Baytara da "ne zaman neyin karşınıza çıkacağını bilemezsiniz. Teyit için yapılmış olabilir" diye cevap verdi. Kendilerinin yaptığının önlem dinlemesi olduğuna dikkat çeken Baytara, kişilere herhangi bir suç isnat edilmediğini, kayıtların imha edildiğini söyledi. Mahkeme savcısının 'bu kadar mağdur var, neden buradalar' sorusu üzerine Peyami Baykara, "bir ihbar, bir duyum üzerine yapmışızdır" dedi. Baykara, mahkeme başkanının 'bir memurun kişisel tahmini dinleme kararı almak için yeterli mi?' sorusuna ise "tabiki yeterli değl. Bir çok değerlendirme ve bilgi alma unsuru var. Bu çerçevede karar alınmıştır" diye cevap verdi.
Dönemin İstihbarat Şube Büro Amiri Mehmet Şanverdi de önleme dinlemesi yaptıklarını söyledi. Görevden ihraç edilen Şanverdi, İstanbul'da şahit edilen savcı olayıyla ilgili 'eğer o kişilerle ilgili önleme dinlemesi yapılsaydı o olay olmazdı' diye konuştu. Mahkeme savcısı da 'o zaman bütün Türkiye'yi dinleyelim' diye çıkıştı.
Belediye Meclis Üyesi Seyfettin Kalem'le ilgili terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yapılan dinlemenin savunmasında ise dönemin İstihbarat Müdürü Baykara, "İmar Komisyonu üyesiydi. Bu çalışma çerçevesinde dinlendi" dedi. Ancak müşteki avukatları Seyfettin Kalem'in hiç imar komisyonu üyesi olmadığını belirttiler.
Müştekiler arasında bulunan İşadamı İzzettin Dikmen ile Milletvekili Nevzat Korkmaz'ın danışmanı Serkan Sarıdaş'ın Türkiye İntikam Tugayı Örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yapılan dinlemenin gerekçesi soruldu. Sanık Polis, "o dönem şehit cenazeleri geliyordu. Askeri personelin tutuklandığı bir dönemde. Türkiey İntikam Tugayı eylemlerini başlatmıştı. Devlet büyüklerine yönelik tehdit mesajları gönderiyorlardı. Bu 2 şyahsın çevre illerle irtibat içerisinde oldukları özellikle ilimize gelecek devlet büyüklerine karşı eylem yaptıracağıı duyumunu ve istihbaratını aldık. Ancak sonradan bu kişilerin TİT'le bir bağlantısı olmadığını gördük ve takibi sonlandırdık" dedi.
İLK DURUŞMAYA KATILMADILAR
MHP İl Genel Meclisi Üyesi Kerem Aras ile eski Belediye Meclis Üyesi Ahmet Tevfik Katırcıoğlu, Seyfettin Kalem ile gazeteciler Soner Toros, Şakir Aksöz ve Enver Taha Aydın Türkiye İntikam Tugayı örgütü üyesi iddiasıyla yargılanıyor. Savcı iddianamesinde böyle bir örgüt üyesi olmadıkları halde örgüt üyesi gösterilerek teknik takibe alınanan müştekiler Tevfik Katırcıoğlu, Şakir Aksöz, Soner Toros, Enver Taha Aydın şikayetçi olduğunu beyan etti. Kerem Aras avukatı aracılığıyla davacı olurken, İdari soruşturma aşamasında şikayetçi olan İsa Yalçın, İzzettin Dikmen, Seyfettin Kalem dünkü duruşmaya katılmadı. Serkan Sarıdaş ise şikayetçi olmadı.
İNŞAAT USTASI, MARANGOZ....
Sanıkların terör örgütü üyesi itirafıyla dinleme kararı çıkarttığı sanıkların gerçek mesleklerinin de bilgi ve talep formlarında saklandığı ortaya çıktı. MHP İl Başkanı İsa Yalçın'ın serbest meslek sahibi, Kerem Aras'ın marangoz, Şakir Aksöz'ün esnaf, Ahmet Tevfik Katırcıoğlu ve Soner Toros'un işçi, Enver Taha Aydın'ın da inşaat ustası gösterildiği ortaya çıktı. Mahkeme Savcısı, sanıklara" İnsanların gerçek mesleklerinin yazılmamasının nedeni ne? Mahkemeden onay alınmaz kaygısı mı?" diye sordu.
Müşteki Gazeteci Şakir Aksöz:
Bizi çok iyi tanımalarına
rağmen bir yerlerin talimatı
ile dinleme yapmışlar
Türk İntikam Tugayı Örgütü iftirasıyla dinlenenlar arasında bulunan Gazeteci-Akademisyen Şakir Aksöz, mahkemede verdiği ifade de yapılan dinlemelerin talimatla olduğunu iddia etti. Aksöz, "burada dinleme yapılan, müşteki olan arkadaşlarımızın hepsi kendi alanlarında başarılı ve suça meyilli olmayan insanlar. Ne ben, ne Soner Toros ne de Enver arkadaşımız herhangi bir örgüt içerisinde yer almamıştır bundan sonra da almaz. Bu işi yapan arkadaşlarımız, müdürlerimiz bizi çok iyi biliyor. Bu işi yapıp yapmayacağımızı da biliyor ona rağmen dinlemişler. Bu demek oluyor ki bir yerlerden talimat almışlar" dedi.
Müşteki Tevfik Katırcıoğlu:
Dönemin Emniyet
Müdüründen şikayetçiyim
Davanın müştekilerinden eski Belediye Meclis Üyesi Tevfik Katırcıoğlu, şikayetçi olduğunu söyledi. Katırcıoğlu, "ben bu konunun arkadaşlarımızı aştığını düşünüyorum. Dönemin Emniyet Müdürünün de dinlenmesini, hesap sorulmasını istiyorum" dedi.