Geçtiğimiz günlerde Isparta’nın şebeke suyunun koktuğu şeklinde basında haberler yer almış ve Belediye Başkanı Günaydın, suyun koktuğunu kabul etmişti. Günaydın, haberlerin çıkması üzerine sudaki koku problemini gidermek için Abant modeli uygulanacağını açıklamış ve çalışmalara başlandığını duyurmuştu. Ancak SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler, Su Ürünleri Komisyon Raporu için Konukevi’nde dün düzenlenen basın toplantısında kendilerine bu yönde bir talep gelmediğini bildirdi.
YEREL YÖNETİMLERDEN VE KAMUDAN TALEP GELMİYOR
Bu tür bir çalışmaya hazır olduklarını ifade eden Diler, “Bizim beklentimiz; Belediyenin, kurumların üniversitemizle işbirliği halinde o sudaki kalite bozukluğunun nedenleri, koku varsa bunun nedenlerini bilimsel ortamda biz çalışmak istiyoruz. Fakat şuana kadar ne yerel yönetimlerden ne de kamudan böyle bir talep gelmedi. Ama biz buradayız. Su Enstitüsü ve üniversite olarak hazırız. Bu tür bilimsel çalışmalara su ürünleri fakültesi olarak da hazırız” dedi.
ALP PATLAMASINDAN DOLAYI SU KOKUYOR
Öte yandan Eğirdir Gölü’nden acil durumlarda belli oranlarda yardım alınabileceğini bildiren Diler, ‘’Ama son bir aydır koku meselesinde her yıl sıcaklığa bağlı olarak oradaki derinliğin az olması nedeniyle alp patlaması oluyor. Patlama sonucunda bu alpler ölü fazına geçiyor. Öldükten sonra da kuyularla ve motopontlarla da sular alındığı için bu alpler de ölmüş organizmalarının da beraberinde alındığı için koku durumu ortaya çıkıyor. Bu durumda Halk Sağlığı Müdürlüğü analizler yapmakta” şeklinde konuştu.
TARIMSAL İLAÇLAR NEDENİYLE EĞİRDİR GÖLÜ’NDEKİ FOSFAT ORANI REKOR ARTIŞ GÖSTERDİ
Diğer taraftan Eğirdir Gölü’yle ilgili ürkütücü bir veriyi de ortaya koyan Diler, ‘’Elma üretiminin büyük bir bölümün gerçekleştirildiği Eğirdir Gölü ve çevresinde 1980’li yıllarda 0,2 olan fosfat değerinin tarımsal ilaçların artmasıyla birlikte son yıllarda 0,32’lere yükseldi. Aynı şekilde Nitrit’in de yine aynı şekilde 0,73’den 2,76’ya kadar yükseldi” diye konuştu