YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM KURULU TOPLANTISIObezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasının (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Obeziteyi etkileyen faktörlerin başında yemek yeme alışkanlıkları gelmektedir. Yine obezitenin yaşla orantılı olarak arttığı gözlenmiştir. Kadınlarda vücutlarındaki yağ oranı daha fazla olduğu için erkeklere oranla obezite daha fazla görülmektedir. Kişilerin yaşam tarzı, hareket azlığı, televizyon ve bilgisayar karşısında fazla vakit geçirme, ulaşımın daha hızlı ve zahmetsiz sağlandığı araçların tercih edilmesi gibi sebepler günümüzün en yaygın ve tehlikeli sağlık problemi olan obeziteyi tetiklemektedir. Obezite yaşam kalitesinde düşüş, ekonomik kayıplar, iş gücü kayıplarını da beraberinde getirmektedir. Aynı zamanda obezite toplumun iş gücü verimliliğinin azalması, sosyal güvenlik ve sağlık giderlerinin artışı nedeniyle toplumsal açıdan da giderek artan ağır bir yüktür. Dünya Sağlık Örgütü ve diğer obeziteye yönelik çalışan örgüt ve sivil toplum kuruluşlarının amacı; obezitenin bir sağlık problemi olarak kabul edilmesi ve tedavisinin sağlanmasıdır. Yine toplum bilinçlendirme çalışmaları ile obezitenin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Obezitenin meydana gelmesinde bir diğer önemli husus da fiziksel aktivite yetersizliğidir.
Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Düzenli fiziksel aktivitenin, sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra toplumda sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı açıkça bilinmektedir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başbakanlığın 29.09.2010 tarihli 27714 sayılı genelgesi ile; “Obezitenin önlenmesine yönelik bilimsel ve politik kararlılığın oluşturulması ve sektörler arası işbirliği ve eşgüdümün güçlendirilmesi amacıyla ilgili tüm kuruluşların katılımlıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2010-2017” hazırlanmış olup, programın etkin bir şekilde uygulanması ve eylem planında yer alan görevlerin yerine getirilmesi konusunda tüm kamu ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarınca gereken destek ve yardımın sağlanması gerekmektedir.
Bu kapsamda oluşturulan
“Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu” çalışmaları Halk Sağlığı Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülmektedir.
14.04.2015 tarihinde saat:14.00’de İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda 2015 / 1
“Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu” toplantısı Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Başkanlığında Kurul Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Toplantıda 2014 yılı kurul kararları değerlendirilmiş, 2015 yılı ilk 3 ayında Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimince yürütülen çalışmalar rapor edilmiştir. Katılımcı Kurul Üyelerinin önerileri değerlendirilerek 2015 yılı
1.Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu kararları karara bağlanmıştır.
Dr. Mehmet KARAKAYA
Halk Sağlığı Müdür V.