Okutanlar Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tilki, Isparta’da meyveciliğin daha ön planda olmasından dolayı hayvancılığın yapılamayacağını belirterek, “Isparta’da ekim alanı çok az. Siz hayvanların besi maliyetini en aza indiremezseniz, bu işi yürütemezsiniz. Burada da yürümüyor zaten. Meyvecilik ön planda olduğu için hayvancılık Isparta’da yapılmıyor” dedi.
Isparta’daki en büyük hayvan çiftliğine sahip olan Okutanlar Hayvancılıkta 900 civarında hayvan bulunuyor. 2012 yılında aldıkları faizsiz krediyle büyük bir yatırım yaptıklarını ifade eden Okutanlar Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tilki, “Besicilikte yatırım yapılacak en son yer Isparta’dır. Bunun birinci sebebi ekilecek arazisi yok. Meyvecilik çok fazla olduğu için bugün Antalya’dan, Konya’dan, Karaman’dan, Polatlı’dan saman alıyoruz. Orada ucuz, burada pahalı. Diyelim ki oradan aldınız, bu kez de nakliye ücreti biniyor. Girdisi artıyor, bu da üreticiyi zora sokuyor.” diye konuştu.
İŞÇİ SIKINTISI VAR
Isparta‘da bir diğer sıkıntının da işçi sorunu olduğunu aktaran Tilki, “Herkes işsizlik var diye veryansın ediyor. Ben de işçi bulamıyorum diye veryansın ediyorum. işçinin patronda alacağı olur ama benim işçiden alacağım var. Adam dursun işletmenin başında, çalışsın diye peşin para veriyorsun, kredi borçlarını ödüyorsun. Sonra arkasına bakmadan gitsin. Benim yaşadığım durum bu yani.” ifadelerini kullandı.
MADEM DESTEKLİYORSUN, NEDEN KDV ALIYORSUN?
Devletin yatırım yapmak isteyenlere faizsiz kredi verdiğini belirten Tilki, “Ben buza, sığır, kırmızı et ve süt desteklemeleri gibi desteklerden yararlanıyorum. Bugün 250 bin lira civarında destek alıyorum. Ben 250 bin lira alıyorum ama 650 bin lira da KDV oluşturuyorum. Madem destekliyorsun, neden KDV alıyorsun benden. Desteklediğin adamdan KDV mi alınır?” dedi
KENDİME İSYANIM VAR
Hayvancılığın kötü bir yatırım olmadığını, fakat yanlış yerde yapıldığı zaman yatırımcıyı zarara uğrattığının altını çizen Tilki, “Hayvancılık kötü bir yatırım değil. Ama yerinde olursa kötü değil. Arazinin, suyun ve otlatma alanın bol olduğu yerde bu iş yapılır. Isparta gibi ekili arazisi az olan bir yerde bu iş yapılmaz. Burada yaptığım için çok pişmanım ve kendime isyanım var” ifadelerini kullandı.
BİTİRMEK İSTİYORUM AMA…
Kredi almalarından dolayı 5 yıl bu işi yürütme zorunlulukları bulunduğunu ifade eden Tilki, “Devlet yetkililerinden şunu istiyorum; eğer insanlara kredi veriyorsanız herhangi bir işle ilgili, o işin uygulanabilirliğine göre kredi verin. Yani hayvancılığı destekliyorsanız, hayvancılığın yapılabileceği yerlere destek verin. Ben Ispartalı olmama rağmen, bu iş burada yapılamayacaksa bana kredi vermeyin. Burada sadece ben değil, diğer hayvancılar da aynı durumda. Şuan için mecburiyetten yürütüyoruz” şeklinde konuştu.