Yumurtaya kuş gribi zammı!
Doların hızlı bir şekilde yükselmesi ve komşu ülkelerde kuş gribi vakalarının görülmesiyle diğer ülkelerin Türkiye’den yumurta ihracat etmeleri yumurta fiyatlarını bir aylık zaman diliminde neredeyse yüzde yüz arttırdı.
Yumurta fiyatları iki yıl boyunca çok düşük seyretti ve bu nedenle iflas eden, işi dağılan pek çok üretici oldu. Şu anda ise yem katkı maddelerine gelen döviz zammı, aşı zammı ile Rusya, Ukrayna, İran gibi önemli üreticilerin kuş gribiyle mücadele etmesinden dolayı Türkiye’den ihracat talebi arttı. Ayrıca kış mevsimi olduğu için tüketim iç piyasada da daha fazla artış gösterdi. Bu nedenlerle fiyatlar bir anda ani yükselişe geçti.
BİR ÇOK FİRMA BATTI
Isparta’da sektörün önemli isimleri arasında yer alan Eroğlu Yumurtacılık işletmecisi Ziya Eroğlu, Demokrat’a yaptığı açıklamalarda yumurtada üretici fiyatlarının yaz aylarında 15 kuruşa kadar düştüğüne, ancak maliyetin 25 kuruş olduğuna işaret ederek, bu dönemde birçok firmanın battığını, üretime devam eden firmaların da tavuklarını gençleştiremedikleri için sorun yaşadıklarını aktardı.
KUŞ GRİBİ SEBEBİYLE BOŞALAN PAZARA TÜRKİYE GİRDİ
Yumurta üreticisinin bu yıl boyunca zararına satış yaptığını belirten Eroğlu, “OHAL nedeniyle iflas erteleme durduruldu, ancak üreticilerin bazıları battı. Bu sene son bir aya kadar sektörde üretim artışı yoktu. Yaklaşık 30 ülkede görülen kuş gribi nedeniyle bazı ülkelerin yumurta ticareti durdu. Türkiye bu ülkelerden boşalan pazarlara girmeye başladı. Örneğin Ukrayna ve İran’dan boşalan pazarlara girdik, ihracatımız arttı. Bu nedenle iç piyasada arz azaldı ve fiyatlar kısa sürede yükseldi.” diye konuştu.
FİYAT ARTIŞI UZUN SÜRELİ OLMAZ
Eroğlu, ihracattaki artışın yanı sıra dolar/TL kurundaki yükselişin ithal yem ve malzeme maliyetini artırdığına dikkati çekerek, yumurtadaki fiyat artışının uzun süreli olmayacağını kaydetti.
ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMALI
Eroğlu Yumurtacılık işletmecisi Ziya Eroğlu, “Yumurta için üretim planlaması yapılmasını istiyoruz. Yumurta Üreticileri Birlği’nin üretim planlama yetkisi yok. Bu planlamada nüfus artışı, kişi başına yumurta tüketimindeki artış ve potansiyel ihracat rakamı esas alınacak ve üretilecek yumurta sayısı belirlenecek. Böylece isteyen herkes yumurta üretimine giremeyecek. Yeni üreticiden pazarlama planı istenilmeli, iç tüketime yönelik mi ihracat amaçlı mı üretim yapacağının bilinmesi lazım. Üreticiler de Bakanlığın belirleyeceği kriterlere uygun plan hazırlamalı.”
TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR YOL KATETTİ
Eroğlu, Türkiye’nin yumurta üretimi ve ihracatında önemli yol alarak modernleştiğini, bu nedenle diğer ülkeler tarafından daha çok tercih edildiğine de dikkat çekti. İhracat artışının fiyatlandırmasıyla artışa vurgu yapan Eroğlu, “Kümesler, üretim şekli, taşıma şekli hepsi belli bir kaliteye ulaştı. Hastalıkla mücadele ve hijyen uygulamaları önemli boyuta geldi. Bu da, Türkiye’nin 3. sırada yer alan ihracatını daha ileri taşıyor ve sağlamlaştırıyor” diye konuştu.
SAYILARLA YUMURTA
Türkiye’de yumurta üretimi, tüketimi ve ihracatı şu şekilde:
Yıllık yumurta üretimi 19 milyar adet oldu
Bunun yüzde 30’u ihraç ediliyor.
Türkiye’de kişi başı ortalama tüketim 215 adet. Avrupa ortalaması 315 adet.
Türkiye dünyanın en önemli 10. üreticisi, ihracatta ise 3. sırada.
ISPARTA