Isparta Ziraat Odası’nın yeni Başkanı Mustahattin Can Selçuk, projelerini teknoloji üzerine ve sorunları bölge bölge tespit etme üzerine kurdu. İlk etapta Odaya internet sitesi kazandıracaklarını ve kuracakları bilgi bankasıyla üyelere mesaj yoluyla ulaşacaklarını belirten Selçuk, hedeflerini anlattı.
Ziraat Odası Başkanlık görevini Bayram Kutlu’dan alan Muslahattin Can Selçuk, projelerini belirlemeye başladı.
Seçildikten sonra sivil toplum kuruluşları ile protokol ziyaretlerini sürdüren Selçuk, üyelerin de nabzını yokluyor. Eski yönetimin Davraz Yaşam Hastanesi arkasında aldığı yeni dükkanın yerinin uygun olmadığını dile getiren Selçuk, “Odaya gelen çiftçi ve yönetimdeki arkadaşlarımızla görüşüyoruz, onların talebi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yakınında bir yer istiyorlar. Biz şuanda Halı Sarayı’nın 3. katındayız. Burada bir park yeri sıkıntımız var ve çalışma alanımız dar. Başka illerdeki odalarla görüşüyoruz. Bazı yerlerin birinci katlarında satış yerleri, ikinci katta muhasebe, üçüncü katta toplantı salonları, dördüncü katta misafirhaneleri var. mevcut alınan yeri satıp Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün oralarda bir yer almak istiyoruz. Ama bu hemen olacak bir şey değil. Yeni binayı Ziraat Odası’na kazandıracağız” şeklinde konuştu.
ÜYELERE SMS YOLUYLA ULAŞILACAK
Öte yandan ilk yapacağı icraatların teknolojiye yönelik olduğunu belirten Mustahattin Can Selçuk, odaya ait bir internet sitesi kuracaklarını söyledi. Ayrıca mesaj hattı kuracaklarını ifade eden Selçuk, “Odaya gelenlerin bilgi bankasını ulaştıracağız. Teknokent’te bir firma ile anlaşmamızı yaptık. Örneğin bir çiftçimizin kan ihtiyacı olabilir. O anda atarız 1000 sms atarız, birkaç duyarlı kişi çıkar. İnternet artık lüks değil bir ihtiyaç” dedi.
SORUNLAR YERİNDE TESPİT EDİLECEK
Diğer taraftan diğer şuanda Isparta’da 99 muhtarlık bölgesinde hizmet verdiklerini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Selçuk, çiftçinin sorunlarını bölge bölge tespit edeceklerini bildirdi. Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin Deregümü’de seracılık var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden uzmanlarla beraber çalışıp gidip orada sorunları yerinde tespit edeceğiz. Yakaören’de kiraz var, sebze var. Orada da aynı şekilde yapacağız. Bölge bölge Isparta’yı ele alacağız. Biz masa başında oturursak sorunları bilemeyiz.
ARAZİ ÖLEN KİŞİNİN ÜZERİNDEYSE DESTEKLERDEN YARARLANAMAZLAR
Elmacılıkta kooperatifleşme olması lazım. Her köyde bir kooperatifi olmalı.. Biz de elmacıyız ve elmacılık yaptık. Odaya gelen çiftçi arkadaşlarımızdan şunu istiyorum. İlk önce arazi bütünlüğü olması lazım. Bölünmüş arazilere şuanda hiçbir destek veremiyoruz. Örneğin bir vatandaşın babasından tarlası var. Vefat etmiş ve 2 çocuğu var. Bu arazi babasının üzerinde duruyorsa ve çocuklar bunu ekip, biçiyorsa devletten, Ziraat Odası’ndan hiçbir destek alamaz. İlk önce babalarının arazisini bölüşecekler. Tapularını çıkarttıktan sonra Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaat edecekler. Oradan aldıkları dosyayı biz tanzim edeceğiz ve oraya geri verecekler. Ondan sonra destek almaya başlayacaklar. Çıkan kanunda 2 mirasçı varsa kendi aralarında alıp satıyorlar. Ya ikisi beraber satacak, ya da kardeşler arasında satış olacak.”