Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mobil iletişimde 4G altyapısına geçmeden doğrudan 5G’ye geçilmesi çağrısı, gözleri ilk yerli 4G baz istasyonu prototipini geliştiren ASELSANNETAŞ- Argela Konsorsiyumu’na çevirdi. Konsorsiyumun ürettiği 4G baz istasyonu bu yaz cep telefonu operatörleri tarafından test edilecekti. Alınacak geri dönüşe göre de Kasım 2015’te seri üretim planlanıyordu.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın öncülüğünde yapılan projede yetkililerden alınan bilgiye göre bir yandan da 5G için Ar-Ge çalışması yürütülüyor. Konsorsiyum, bu yönde aldığı talimat uyarınca çalışmalara 4G baz istasyonu prototipini geliştirirken başladı.
Ar-Ge’nin başlangıç kabul edilebilecek bir aşamada olduğu ifade edilliyor. Ancak nihai hedef olarak teknolojinin tamamen yerli imkânlarla kullanıma sunulması koyuldu.
ULAK İÇİN FIRSAT DOĞDU
ASELSAN-NETAŞ ve Türk Telekom’un şirketi Argela Konsorsiyumu bir süre önce Ulak Projesi altında yerli baz istasyonu geliştirmişti. Söz konusu projede yer alan taraflar 4G ihalesi daha önce belirlenen takvimden 1 yıl önceye çekildiği için tepki göstermiş ve eleştirilerini dile getirmişti. Son gelişmeler de gösteriyor ki Türkiye 5G’ye hazır olana kadar yerli istasyon için pazar fırsatı da artmış olacak.
TURKCELL: 5G'YE HAZIRIZ
Turkcell’den yapılan açıklamada, “Next Generation Mobile Networks çatısı altında Türkiye’yi temsil ediyoruz. 5G’ye hazırız” denildi.
4G İPTALE BAĞLANDI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “’Çöplüğe dönmesin, 2 yıl bekleyip 5G’ye geçelim” çıkışı sonrasında, hükümetin geçen hafta açıkladığı seçim beyannamesinde de yer alan 4G ihalesinin iptali gündeme geldi. Son kararı BTK’nın açıklaması bekleniyor.AK PARTİ'NİN SEÇİM VAATLERİ ARASINDA
AK Parti Seçim Beyannamesi’nde de 5G yeni dönemde hayata geçirilecek projeler arasında sayıldı. Beyannamenin 267. sayfasında, “5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin Ar-Ge çalışmalarını başlatacağız” ifadesi yer aldı. Beyanname yerli baz istasyonu üretimine geçileceği vaadini, “4G elektronik haberleşme ekipmanlarının yurtiçinde üretimine teşvik vereceğiz” cümlesiyle verdi.
"4G'YE BOŞ YERE GEÇMEYELİM" DEDİ VE TETİĞE BASTI
Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe’nin geçtiğimiz günlerde BTK’nın “yabancı vendorların kucağına oturduğuna” ve bu nedenle 4G ihalesinin öne çekildiğine ilişkin sözleri ile ilk tartışma başlamış, ardından eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Öğe’yi destekler nitelikte açıklama yapmıştı. Öğe, dünya 2000 yılında 3G’ye geçerken Türkiye’nin 2009’da bu hizmeti vermeye başladığını anımsatarak, “Biz geç kaldığımız için 3G’yi en üst seviyede verdik. 3.5G düzeyinde verdik. 2010’da ise dünya yeni teknolojiye geçerek 3.9’dan başladı. Şu anda dünyada 3.5 ile 3.9 teknolojisi arasında fazla bir fark yok. Boş yere 4G’ye geçip dünyanın gerisinde kalacaktık” diye konuştu.
TÜRKIYE’DE MOBİL TEKNOLOJİ
1G - 1985: Araç telefonları aslında 1G teknolojisi ile çalışıyordu. Sistemin fişi 1 Ocak 2008’de çekildiğinde 17 bin abonesi vardı.
2G - 1994: İlk dijital ses ve mesaj olarak başladı. 200 yılına gelindiğinde operatör sayısı üçe çıktı. Daha sonra 2.5G ile veri eklendi.
3G - 2009: İhaleye 3 operatör 970 milyon Euro teklif verdi. 2009’da kullanılmaya başlandı. 3.5G versiyonu kullanılıyor.
4G - ?: İhalenin 26 Mayıs’ta yapılacağı açıklandı. Teklif gelmesi halinde dördüncü bir operatöre de yer açılacaktı.
Kaynak : Habertürk