24 Temmuz’da ve daha sonraki Böle operasyonunda Türkiye’nin, harekattan sadece 10 dakika önce haber vermesinin ardından ABD’nin operasyonları önceden öğrenme ısrarının sürdüğü ortaya çıktı.
Irak’ın kuzeyindeki terör kamplarına yönelik operasyon için “hava trafiğini düzenlemek” gerekçesiyle önceden haber verilmesini talep eden Washington’a olumsuz yanıt verildi.
Önceki gün Sabah gazetesinden Ebru Yalçın’ın “ABD’den Kandil için ‘koordinasyon’ talebi” başlıklı haberinde şu bilgiler yer almıştı: “DAEŞ ile mücadele kapsamında Irak’a da çok sayıda hava saldırısı düzenleyen ABD, Türkiye ile Kuzey Irak’ta PKK kamplarına yapılan operasyonlarda da koordine olmak istiyor. ABD’nin Türkiye’ye bu teklifi ‘hava trafiğini düzenlemek’ gerekçesi ile yaptığı öğrenildi.”
Geçtiğimiz günlerde de ABD’nin Fox News televizyonuna konuşan bir ABD’li yetkili, Türkiye’nin operasyonu 10 dakika öncesinde haber verdiğini ve bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını dile getirmişti.
Aydınlık’ın yaptığı araştırma sonucunda, Amerikan basınındaki olayın, sadece 24 Temmuz ve PKK’nın Böle kampının vurulmasıyla sınırlı olmadığı ortaya çıktı.
TALEBE SOĞUK BAKILDI
Geçmişte bölgede koordinasyon kurulan ABD’lilere ve Ankara’da bulunan ODC (Office of Defense Cooperation - Savunma İşbirliği Ofisi)’deki yetkililere operasyon bilgisi 1 saat öncesinde aktarılıyordu. Ancak yaklaşık 2,5 yıl aradan sonra yeniden yoğun bir şekilde başlatılan hava harekatlarının bilgisi, Erbil ve Katar’daki koordinasyon merkezleri ile ODC’deki ABD’lilere sadece 10 dakika öncesinden bildirildi.
Bu politika sadece ilk operasyonlarla sınırlı kalmadı ve günümüzdeki harekatlar da Amerikalılara kısa bir süre önce duyuruldu. Bu durum ABD’lilerin canını sıkarkenAmerikan askeri yetkilileri, “koordine olmak” gerekçesiyle harekatlardan haberdar olma talebini Türk muhataplarına iletti.
Talebin içeriğinde İncirlik mutabakatı da hatırlatılarak, “IŞİD harekatına katılan ABD uçaklarının da bölgede uçtuğu belirtildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, ABD’lilerin talebini devlet organlarına iletti. Yapılan kapsamlı değerlendirmelerde talebe soğuk yaklaşıldı.
Güvenlik uzmanları Ankara’nın tavrını şu gerekçelerin belirlediğini ifade ediyor:
‘ABD PKK’YA İSTİHBARAT VEREBİLİR’
- Sözde ‘Çözüm Süreci’nde ve daha sonrasında, ABD’lilerin PKK ve özellikle de örgütün Suriye kolu ile çeşitli gerekçelerle açık iletişim kurması.
- Özellikle 2003 Irak işgalinden sonra ABD’nin terör örgütüne destek verdiğine dair istihbarat bilgileri.
- Türk Hava Kuvvetleri’nce gerçekleştirilen kapsamlı harekatların, bölgede olduğu tespit edilen Amerikan unsurlarınca terör örgütüne haber verilmesi ihtimali.
Kaynak : Ceyhun Bozkurt - Aydınlık