Zorlu doğa koşulları ve baş gösteren hastalık nedeniyle 1980'li yıllarda Afganistan'dan göç etmek zorunda kalan ve Van'a yerleşen Kırgız Türkleri, bölgedeki PKK terörüne karşı büyük bir vazife üslenerek koruculuk yapıyor. Fakat, geçim sıkıntıları ve psikolojik baskı sebebiyle bölgeden göç etmek zorunda kalıyorlar.
TÜRKİYE VATANIMIZ
Kırgız Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Kenan Aytaç, 1978'de Afganistan'dan çıkarak Türkiye'ye iltica etmek zorunda kaldıklarını hatırlatarak, "1982 yılında Türkiye'ye geldik. 1987 yılında Van-Erciş'e taşındık. 30 senedir PKK ile mücadelede ön saflarda yer aldık. Türkiye'yi vatanımız bildik, vatanımız için kanımızı verdik, vermeye de devam edeceğiz" dedi.
PSİKOLOJİK BASKI
Köy koruculuğundan başka her hangi bir geçim kaynakları olmadığını dile getiren Aytaç, "Hayvancılık yapılması için yaylacılık olması şart. Tarım ile uğraşmak için ise toprak ve ciddi bir bilgi gerekmektedir, fakat bizde ikisi de yok. Etrafımızdan ciddi bir psikolojik baskı da var. Bu nedenlerle köyümüzde halkın büyük bölümü büyük illere ve Kırgızistan'a taşınmaya başlamıştır" diye konuştu.
AT SIRTINDA KORUCULUK YAPIYORLAR
Kırgız asıllı Türklerin yaşadığı Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde, hemen her evde bir korucu bulunuyor. At sırtında bölgenin emniyetini sağlayan Kırgız Türkleri zorlu doğa koşulları ve baş gösteren hastalıklar nedeniyle 1980'li yıllarda Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan Türkiye'ye göç etmiş. Van'ın Erciş ilçesine 30 km uzaklıktaki Altındere mevkisinde "Ulupamir" adını verdikleri 300 haneli köyde yaşamlarını 32 yıldır sürdürüyorlar.