Ülkelere göre güvenlik kanunları şöyle:
MOLOTOF YASAKLI SİLAH
İNGİLTERE: Şüpheli görülen kişi arama izni olmaksızın gözaltına alınabiliyor. Polis, bir kişiyi evinde ya da aracında gözaltına aldıysa bu yerlerde izinsiz olarak delil toplamak için arama yapabiliyor. Zanlılar, ağır suçlarda ise 96 saat gözaltında tutulabiliyor. Göstericilere tazyikli su kullanılmazken, molotof yasaklı silah sayılıyor.
POLİS GAZ VE TAZYİKLİ SU KULLANIYOR
ALMANYA: Ülkede gösteri yapılabilmesi için 48-72 saat önce izin alınması gerekiyor. Kamu güvenliğinin tehlikede olması halinde ise gösteriler yasaklanabiliyor. Polis gerekirse orantılı olarak gaz ve tazyikli su kullanabiliyor. Federal Suç Dairesi, terörle mücadelede “önleyici” soruşturmalar yapabiliyor.
MAKUL ŞÜPHEYE 48 SAAT GÖZALTI
FRANSA: İç güvenliğin tehlike altında olduğu durumlarda Fransa'da “Vigipirate planı” devreye sokuluyor. Plan, belli yerlerde askeri denetim ve polis kontrollerinin artırılması gibi tedbirleri öngörüyor. Ülkede makul şüpheliler 48 saat gözaltında tutulabiliyor.
MAHKEME İZNİ OLMADAN EV ARAMASI
İSPANYA: Mahkeme izni olmadan ülkede evlerde arama yapılamıyor. Ülkede polis bir kişiyi en fazla 72 saat gözaltında tutabiliyor. Gösteriler ise belediyeden izin alınarak yapılabiliyor. İtiraz edilmesi halinde ise mahkeme kararıyla yasaklanabiliyor.
HOLLANDA: Esrar satışının bile legal olduğu ülkede protestolar belirli yerlerde ve önceden izin alınarak düzenlenebiliyor. Tehlikeli durumlarda polis, biber gazı, cop ve gerekirse silah kullanma hakkına sahip. Ayrıca polis, görev saatleri dışında da silah taşıyabiliyor.