Sağlık Bakanlığı, suların depolandığı, satışa sunulduğu yerler ile taşındığı araçlar için yeni kriterlerin yer aldığı yönetmeliği yayınladı.
Yönetmeliğe göre, damacana sular güneş ışığına maruz kalmayacak, tüpçüler artık damacana su satamayacak. Yönetmelik doğrultusundaIsparta’daki ambalajlı su satış yeri sahiplerine eğitim verildi.
Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar, Çevre Ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından ambalajlı su satış yerleri, ambalajlı su nakil araçları ve depoları ruhsatlandırma için bilgilendirme eğitim toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Bulaşıcı Hastalıklar, Çevre Ve Çalışan Sağlığı Şube Ethem Özçoban ambalajlı suların satış yerleri ve nakilleri ile ilgili hazırlanan tebliğ gereği ruhsatlandırma yapılacağı belirtilerek “Kurumumuzca yapılan denetimlerde ambalajlı suların özellikle büfe, bakkal, market ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde teşhir edilerek satışa sunulduğu, bazı yerlerde ambalajlı suların tüpgaz ve otogaz gibi ürünlerle birlikte bulundurulduğu ve servis edildiği, bazı yerlerde de ısı, ışık, toz ve yağış gibi suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliğinde değişime neden olabilecek ortamlarda bulundurularak satıldığı ve boş damacana kapların da yine aynı şekilde uygun olmayan ortamlarda bulundurulduğu tespit edilmiştir.
Bu İtibarla, ambalajlı suların piyasada daha hijyenik ortamlarda bulundurulması, satılması ve uygun araçlarla satışının, naklinin ve servisinin yapılması amacıyla Bakanlığımız tarafından “Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil Araçlarının Tabi Olacağı Usul ve Esasları Hakkında Tebliği” hazırlanmış ve 20.08.2014 tarihli ve 29094 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir” dedi.
DAMACALAR GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALMAYACAK
Sunum eşliğinde ambalajlı su satış yerleri ile taşıma araçlarının nasıl olacağının anlatıldığı eğitim toplantısında ambalajlı su satış yeri açmak için izin almak gerektiği belirtildi. Buna göre ambalajlı su satış yerleri geri dönüşümlü e geri dönüşümsüz ambalajların ayrı depolanabileceği iki bölümden oluşacak. Taban ve tüm duvarlar kir tutmayan, kolay yıkanabilir ve temizlenebilir, kontaminasyona yol açmayacak malzeme ile kaplı olacak. Satış ve depolama yerlerinde boş ve dolu damacanaların depolandığı ve satışa sunulduğu bölümler ayrı olacak. Doğrudan güneş ışığı, toz, duman, ısı ve diğer vektörlere maruz kalmayacak ve açık alanda su satışı ve depolaması yapılmayacak.
NAKİL ARAÇLARI KAPALI KASA OLACAK
Piyasaya arz edilen suların; tüp, petrol ve petrol ürünleri ile hırdavat, her türlü kimyevi maddeler vb. dağıtımını yapan araçlarda veya bu ürünlerle birlikte nakli ve satışı yapılamayacak ve bir arada bulundurulmayacak.
Su satış ve nakil araçları içinde izin ve ruhsatlandırma işlemi yapılacak. Ambalajlı su nakil araçlara da bazı yaptırımlar getiriliyor. Buna göre Ambalajlı su nakil araçları kapalı kasa olacak ve açık kasa ile su satışı yapılamayacak. Su nakil araçları kaplarda çizilmeye ve bozulmaya sebep olmayacak ve suyun vasıflarını değiştirmeyecek şekilde düzenlenecek.
BELGE ÜCRETLENDİRMESİ
Ambalajlı su satış yerleri ve ambalajlı su nakil araçlarının bu koşullar altında ruhsatlandırılacağı belirtilen eğitim toplantısında yapılan denetimlerde ruhsatı olmayan işyerleri ve araçlara için cezai işlem yapılacağı ifade edildi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü, ambalajlı su satıcılarından Su Satış Yerleri için düzenlenen yetki belgesi için 162 Türk Lirası, Ambalajlı Su Nakil İzin Belgesi için 108 Türk Lirası ücret talep edecek.