Hz. Muhammed (s.a.s) dönemi İslam mutfağında yer alan ve bugün dahi ismi çok az bilinen “sahine” iftar sofralarını süslüyor.
Hoşgörü ve paylaşmanın sembolü; manevi ve uhrevi duyguların ön plana çıktığı Ramazan Ayında iftar ve sahur sofraları önemli bir yer taşıyor şüphesiz…
Uzayan günler, artan sıcaklıklar, on yedi saat süren oruç, sabırsızlıkla beklenen ve hafızalarda yer eden, sevdiklerimizle birlikte geçirdiğimiz iftar saatleri…
Ramazan ayı ile birlikte sofralara bereket geldi. Ülkemizin dört bir köşesinden en özel yöresel lezzetler sofralara taşındı. İftariyeliklerden, soğuk başlangıçlara, ara sıcaklardan, ana yemeklere, tatlılara, soğuk içeceklere kadar onlarca çeşit iftarda bize eşlik ediyor.
Rb Et Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, ramazan menüsünden bahsederken özellikle menüde yer alan bir lezzete dikkat çekiyor; “Sahine”
Sahine’nin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) dönemi İslam mutfağında yer alan lezzetlerden biri olduğunu ve içeriğini ise bal, tereyağı ve tahin oluşturduğunu anlatan Ramazan Bingöl, özellikle menülerinde Sahine’ye yer verdiklerini söylüyor.
Sahine’yi İslam mutfağından bir esinti olarak tanımlayan Bingöl, “Alınan her gıdanın, insanın iyi ya da kötü davranmasına yol açan enerjiye dönüştüğünün farkında olan Hz. Peygamber ve ashabı, yedikleri yemeğin nasıl bir davranışa vesile olacağının endişesini taşımışlar. Bu sebeple sadece ramazan ayında değil her vakit sağlıklı gıdalar tüketmeye özen göstermişlerdir. Bu lezzetlerden biridir sahine. İçeriğine baktığımızda nasıl bir enerji, şifa ve lezzet deposu olduğunu görmek mümkün. Ramazan ayında İslam mutfağından bir esintiyi misafirlerimiz ile buluşturmaktan ve gelen olumlu tepkilerden oldukça memnunuz” diyor.
Bu sıcak yaz günlerinde “Sahine” esintisiyle Ramazan ayını yaşamak ve iftar saatini sonlandırmak istiyorsanız Ramazan Bingöl sizi bekliyor.
Öte yandan Sahine'yi evde yapmak isteyenler için de tarif veriliyor. Bir Kaşık Bal, Bir Kaşık Tereyağı ve Bir Kaşık Tahini derin bir kapta güzelce karıştırın ve pürüzsüz bir kıvama getirip ramazan pidesi ile servis edin. (Kaynak ve Tarif: Ömür Akkor 6. Yüzyıl Erken İslam Mutfağı kitabı)