Suriye'de Esed rejiminin sürdürdüğü katliamlara karşı Türkiye'nin dile getirdiği 'güvenli ve uçuşa yasak bölge oluşturulması' tezi, ABD ve müttefik koalisyon güçlerince müzakere ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'ta yapılan 69. BM Genel Kurulu temaslarında sarfettiği 'Operasyona gereken desteği vereceğiz. Destek askeri ya da lojistik olabilir' sözlerinin, Türkiye'nin sınır teklifinin hemen ardından geldiğine ve bu açıklamanın, teklifin kabul görme olasılığının yüksek olduğu anlamı taşıdığına işaret ediliyor. Güvenli ve uçuşa yasak bölge tezinin BM nezdinde kabul görmesi halinde Suriye ve Irak topraklarında IŞİD'e karşı yapılacak operasyonlarda Türkiye, güvenli bölgelerin korunması amacıyla kara güçleriyle katkıda bulunacak.
GENELKURMAY'A TALİMAT
Erdoğan, BM toplantısına katılmadan önce Genelkurmay Başkanlığı'na talimat vererek operasyonların sonucunda ortaya çıkabilecek göç dalgası ve bunların nerelerde karşılanacağına ilişkin çalışma yapılmasını istedi. Bunun üzerine Genelkurmay, ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ile 'güvenli bölge' ve 'uçuşa yasak alanlar' konusunda ortak çalışma yürüttü. BM denetiminde oluşturulacak güvenli bölgelerin derinliği ve genişliği ile buralara gönderilecek yardımların güzergahları tek tek belirlendi.
İSTİHBARAT DESTEĞİ
Türkiye'nin askeri anlamda vereceği bir diğer desteğin ise 'istihbarat' alanında olacağı belirtiliyor. IŞİD'in elindeki rehineleri kurtarmayı başaran MİT'in, bölgede önemli haber kaynaklarına sahip olduğu biliniyor. Bölgede terörü besleyen ana damarın Suriye'de Esed rejiminin katliamları olduğunu muhataplarına ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınırda güvenli bölge oluşturulması ısrarıyla sivil katliamların önüne geçilmesi çağrısı yapıyor. Hava operasyonları sırasında 'bölge halklarının yaşamlarının garanti altına alınmasını' ve onların zarar görmemesini isteyen Erdoğan, görüştüğü liderlere 'Acil hareket geçilmeli' çağrısı yaptı.
Joe Biden'a İncirlik şartı
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile kritik bir toplantı gerçekleştirecek. Türkiye'den hava operasyonları için İncirlik Üssü'nü açmasını isteyecek Biden'a, Türkiye birkaç tezle destek şartı sunacak. Türkiye'nin güvenli bölge oluşturulması ve sivillere yardım çalışmalarında aktif olarak yer almak istediği ABD'lilere iletilecek.
Kaynak: Yeni Şafak