12'nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın (IDEF'15) açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve beraberindekiler stantları gezdi, firma yetkililerinden bilgi aldı.
“VURAN” GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet BMC’nin askeri araç standını ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla ilk kez görücüye çıkan VURAN adlı çok amaçlı zırhlı araç büyük ilgi gördü. BMC VURAN’nın yanı sıra Kirpi (6x6) Otomatik Silah Kuleli Mayına Karşı Korumalı Aracını, TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracını), Zırhlı Otobüsünü ve BMC (6x6) Taktik Tekerlekli Çekici Aracını da tanıttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilen MPT-76 piyade tüfeği, yeni nesil zırhlı muharebe aracı Kaplan -20, Pars 6x6 Taktik tekerlekli zırhlı aracına ilişkin de bilgi aldı.
Uçak gemisinin 2017'de teslim edileciğini öğrenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne gerekiyorsa yapılmasını ve bir an önce bitirilmesi talimatını verdi.
TÜBİTAK’TAN SOM MİLLİ SEYİR FÜZESİ
Erdoğan daha sonra, TÜBİTAK savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitüsü (SAGE) savunma sanayii alanında geliştirdiği projelerine ilişkin de bilgi aldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacına bianen TÜBİTAK tarafından, F-4E /2020 ve F-16 Blok 40 uçaklarında kullanılmak üzere TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine dahil edilen SOM Milli Seyir Füzesi ailesinin bir üyesi olan SOM-J silah sistemi, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) dahili istasyonuna uyumlu ve son teknolojilere haiz, modern bir silah sistemi olarak geliştiriliyor.
CUMHURBAŞKANI YERLİ “KARAYEL” İHA KONUSUNDA BİLGİ ALDI
Vestel Savunma Sanayi tarafından geliştirilen yerli Karayel İnsansız Hava Aracı (İHA) standını ziyaret eden Erdoğan, firma yetkililerinden bilgi aldı. Karayel İHA, NATO’nun “Sivil hava sahasında uçuş için elverişlilik” standardı 4671’e uyumlu tasarlanan ve üretilen ilk ve tek yerli taktik insansız hava aracı. Karayel’le projenin teknik isterlerinde yer alan 18 bin feet yüksekliğe çıkma, 35 kg faydalı yük taşıma ve minimum 10 saat uçma hedefinin çok üzerinde gelişmiş bir versiyon sunuyor. Bu gelişmiş versiyon; 22 bin 500 feet uçuş yüksekliğine çıkıp, 70 Kg faydalı yük taşıyıp 20 saate kadar havada kalabiliyor.