Taslakta, 6 başlık altında PKK’lıların Türkiye sınırları dışına çıkması ve ardından silahlarını bırakarak geri dönerek siyaset alanına katılmalarına ilişkin düzenlemeler öngörülüyor.
Taslakta yer alan başlıklar şunlar:
1- PKK’lıların sınır dışına çekilmesi: Çözüm sürecinin başlangıcında “silahsız ortamda müzakere” amacıyla silahlı PKK’lıların Türkiye sınırları dışına çıkması üzerinde mutabakata varılmıştı. Silahlı unsurların yüzde 20-25’ini çekmekle yetinen PKK, kalekolların ve barajların yapımının sürmesi, korucu kadroları açılması gibi gerekçelerle çekilmeyi durdurmuştu. Yol haritasında ise silahlı PKK’lıların hızlı biçimde sınır dışına çıkmaları için düzenlemeler yapılması bekleniyor.
2- Silahların bırakılması: PKK’lıların silahlarını Türkiye sınırları dışındayken bırakmaları hukuksal açıdan birçok pürüzün giderilmesi için gerekli görülüyor. Yol haritasında silahların bırakılacağı uluslararası kuruluş veya organizasyonlarla ilgili düzenlemelerin yapılacağı belirtiliyor.
3- Türkiye’ye dönüş: Silah bırakan PKK’lıların Türkiye’ye dönüşlerine ilişkin hukuksal çerçevenin belirleneceği aşamayı ifade ediyor. Bu aşamada, habur benzeri görüntülerin ortaya çıkmaması için tedbirlerin alınacağı ifade ediliyor.
4- Geri döndükten sonra alınacak kararlar: Af niteliğinde olmayan ve suça karışmamış örgüt üyelerinin eve dönüşlerine imkan veren mevcut “etkin pişmanlık” hükümlerine ek olarak bazı düzenlemeler yapılması ve bu yolla eve dönüşlerin daha geniş bir çerçevede mümkün olması bekleniyor.
5- Topluma kazandırma: Silah bırakarak dönen PKK’lıların suç işlemelerinin önlenmesi amacıyla geçimlerinin sağlanmasının yanı sıra, toplumsal hayata intibakları ile ilgili maddi ve manevi tedbirler alınacak. Ayrıca silah bırakan PKK’lıların siyasi hayata katılabilmeleri ile ilgili olarak da yasal düzenlemeler yapılması gerekecek.
6- Siyaset alanında yapılacak düzenlemeler: Silahlara veda planının en önemli aşamasını siyasette atılacak adımlar oluşturulacak.
Kaynak: Milliyet