Kenan Biter'in haberi Elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedellerinin iadesi elektrik dağıtım şirketleri önünde oluşan uzun kuyruk görüntüleri ile tekrardan gündeme geldi. Yargıtay’ın en son verdiği emsal kararı duyan vatandaş bağlı bulunduğu dağıtım şirketine koşarak faturasına yansıtılan haksız kesintilerin iadesini istedi.BİR İLK DEĞİL!
Aslında Yargıtay’ın son verdiği bu karar bir ilk teşkil etmiyor. Çünkü geçmişte bu yönde verilmiş birçok karar bulunuyor ve bu zamana kadar başvuruda bulunan yüzlerce vatandaşa da söz konusu kesintilerin iade edildiği biliniyor.
''BİRİM FİYAT'' OYUNU
Peki onca karara rağmen son günlerde ortaya çıkan tablonun arkasında ne var? diye olayın pere arkasına bakıldığında ise elektrik dağıtım şirketlerinin ‘’birim fiyat’’ oyunu olduğu görülüyor. Çünkü yaklaşık 1,5 yıl öncesine kadar faturalarda kayıp-kaçak ve sayaç okuma gibi belli adlar altında yapılan kesintileri açıkça beyan eden dağıtım şirketleri, bu bedeller üzerinden gelen şikâyetler ve alınan iade kararları sonrasında bu tepkiye bir son vermek için söz konusu bedelleri faturalarda kapatma kararı aldı.
İADE TALEPLERİ BIÇAK GİBİ KESİLDİ
Alınan karar sonrasında faturalarında birim fiyat dışında bir bedel görmeyen vatandaş ise kendisinden her hangi bir kesintinin yapılmadığını düşünerek iade talebinde bulunmayınca hakem heyetlerine yapılan müracaatlar da adeta bıçak gibi kesildi.
GERÇEK YENİDEN ORTAYA ÇIKTI
Ancak uyanık bir vatandaşın durumu fark ederek Yargıya taşıması sonrasında verilen yeni emsal karar elektrik dağıtım şirketlerinin birim fiyat adı altında söz konusu kesintileri yapmaya devam ettiğini gözler önüne serdi. Bunu öğrenen vatandaş ise emsal karar ile bağlı bulunduğu dağıtım şirketlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı.
TÜM KESİNTİLERİ GERİ İSTEYİN
Gelinen noktada vatandaşın sadece kayıp-kaçak bedelini değil birim fiyata önceden yansıtılan elektrik faturasındaki saat okuma, dağıtım ve perakende satış hizmet bedeli gibi belli adlar altında alınan birim fiyat dışındaki tüm kesintilerin de iadesini isteyebileceğine dikkat çeken TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) Başkanı Şükran Eroğlu, öncelikle vatandaşın elektrik dağıtım şirketine başvurup kendisinden yapılan kesintileri öğrenmesi gerektiğini söyleyerek, ‘’Burada rakamı öğrendikten sonra kendisine dağıtım şirketi tarafından herhangi bir iade söz konusu olmazsa bağlı bulundukları ilçedeki hakem heyetlerine başvuru yapmaları gerekiyor. Buralara yapılan başvurularda kendilerine haksız bedellerin iadeleri yönünde karar çıkartılacaktır.’’ dedi.
VATANDAŞA UYARI!
Elektrik dağıtım şirketlerinden başvuru halinde ne kadarlık kesinti yapıldığına dair bir evrakın alınamaması halinde hakem heyetleri tarafından görevlendirilen bilirkişilerin faturalarda ne kadarlık bir kesinti yapıldığını hesaplayabildiğini de söyleyen Eroğlu bir konuda ise vatandaşı uyardı.
ESKİ FATURALARINIZI ARAMAYA BAŞLAYIN
Eroğlu, daha önceden faturalarda açıkça belirtilen ancak gelen tepki ve iade kararları sonrası birim fiyat altında toplanan kesintilerle ilgili rakamın ne kadar olduğu noktasında dağıtım şirketlerinin verdiği oranları düşük ve çelişkili bulanların eskiye dönük faturalar ile şimdikileri kıyaslayarak kendilerine sunulan rakama da itiraz edebileceklerini söyledi.
HAKEM HEYETLERİ ALARM VERİYOR
Hakem heyetlerin dosya masrafları yüzünden günde 250-300 müracaat aldığını ve kayıp kaçak bedelleri ile bu rakamın 2 katına çıkacağını da belirten Eroğlu, ‘’Hakem heyetlerinin çalışma koşulları çok zorlaşmış durumda. Heyetlerde bir tane raportör var. Bir raportör ne yapabilir. Biz ayda 700 dosyaya bakıp 700 karar çıkartıyoruz. Bu çok insanüstü bir çaba. Bir an önce personel takviyesi yapılmaması halinde hakem heyetleri çok yakında çalışamaz duruma gelecek.’’ dedi.
YILLIK 2.5 MİLYAR TL'LİK KESİNTİ!
Türkiye'de 36 Milyonun üzerinde elektrik abonesi bulunduğunu ve bir faturanın ortalama 70 lira civarında, söz konusu kayıp-kaçak kesintisinin ise fatura başına ortalama yüzde 8 civarında olduğu düşünüldüğünde aylık fatura başına 5,6 lira para yansıtıldığını söyleyen Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu, bu hesaplama ile söz konusu rakamın aylık rakamın 200 milyon TL'ye yıllık ise 2.5 milyar TL’ye tekabül edeceğini belirtti. Bunun sadece kayıp-kaçak kesintisi olduğunu da ifade eden Kalyoncu şayet diğer kalemlerin de iade edilmesi halinde bu rakamın çok çok daha artabileceğini söyledi.
4 İLE 6 YIL GERİYE GİDİLECEK
Yargıtay’ın emsal kararının geriye dönük 10 yılı ifade ettiğini ancak yapılacak geri iade zaman dilimlerinin söz konusu elektrik dağıtım şirketinin ne zaman bu işi devraldığı ile ilgili olduğunu da aktaran Kalyoncu, elektrik dağtımında özelleştirmelerin 2008-2010 yılları arasında tamamlandığını ve ödemelerin bölgesine göre geriye dönük 4 ve 6 yıl şeklinde olacağını aktardı.70 TL'LİK FATURAYA 400 TL'LİK İADE Söz konusu şekilde 6 yıl geriye gidilmesi halinde ise aylık ortalama 70 TL'lik faturaya sahip birine sadece kayıp-kaçaktan yapılacak iade tutarı 400 TL civarında olacak.
SAHTEKÂRLAR ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI
Gelinen noktada tüketiciye "Hakem heyetlerine gidin’’ demenin çözüm değil, çözümsüzlük olduğunu da aktaran Kalyoncu, bu olayın daha şimdiden telefonlar üzerinden “kayıp kaçak bedelinizi geri alıyoruz” diyen yeni sahtekarları ortaya çıkardığını ifade ederek bu durumun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini aksi halde yeni mağduriyetlerin yaşanabileceğini belirtti.
OCAK AYINDA DÜZENLEME GELİYOR
Kayıp-kaçak’’ bedellerinin iadesi ile ortaya çıkan uzun kuyruklar sonrası bir toplantıda bu konuya da değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Ocak ayına işaret etti. Bakan Yıldız Ocak ayı içerisinde yapılacak kanuni düzenleme ile birlikte hem yargının rahatlatılacağını hem de daha stabil bir yapının oluşturulacağını söyledi.kenan.biter@haber7.com
Kaynak : Haber7