Ercan Baysal'ın haberi
Türkiye'nin terör örgütü IŞİD’den petrol aldığı ve sınır ticareti yaptığı iddiaları boş çıktı. Mali, istihbarat ve güvenlik birimlerinin yaptığı ön çalışmada IŞİD’e ilişkin Türkiye’de herhangi bir para izine rastlanmadı.
Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) gibi kuruluşların konuya ilişkin incelemesi devam ediyor. Detaylı bir mali çalışma alternatifi de masada bulunuyor.
Ayni ödeme yapıyor
Türkiye’de mali istihbarat birimleri çalışmasında terör örgütü PKK’nın finans kaynaklarına yönelik sürecin aynısını IŞİD için de işletiyor. Ekonomi yetkililerinden edinilen bilgilere göre ilk tespitlerde adres silah ve petrol tüccarlarını gösteriyor. IŞİD’in parasal ilişkisinin lokal olarak geliştiği belirtiliyor. Terör örgütünün kullandığı silahların parasının nakdi değil de ayni olarak ödendiği ifade ediliyor. Bu ticaretin de bölgede faaliyet gösteren dünyanın önde gelen silah tüccarları tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.
IŞİD petrolü depolarda
IŞİD’den silah karşılığı alınan petrolün özellikle Irak’ta büyük depolarda tutulduğu tespiti yapılırken, silah tüccarlarının dünyanın önde gelen savunma şirketlerinin ürünlerinin satışını gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Mali birimlerin ilk kontrollerinde bu sonuçlara ulaşılırken, Türkiye’nin adres olarak gösterilmesi dünya kamuoyunu yanıltma girişimi olarak değerlendiriliyor. IŞİD’in Türkiye’nin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de fazla varlığı bulunmuyor.
En zengin terör örgütü
IŞİD, dünyanın finansal açıdan en güçlü terör örgütlerinin başında geliyor. IŞİD militanları Musul’daki Irak Merkez Bankası kasasından 429 milyon dolara el koymuştu. IŞİD Irak ve Suriye’deki petrol kuyularından çıkardığı ürünü satmaya devam ediyor. Petrol kuyularından elde edilen günlük gelirin ise 2-3 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.
PARA REZERVİ BULUNUYOR
IŞİD’in petrolün yanı sıra Irak için stratejik gıda olan buğdaya da sahip olduğu belirtiliyor. IŞİD’in elde ettiği mahsulü Musul’daki değirmenlerde öğüttüğü ve pazarladığı dile getiriliyor. Örgütün kontrol altına aldığı bölgelerde halktan vergi de topladığına dikkat çeken uzmanlar, IŞİD’in önemli gelir kaynaklarından birinin ise fidye olduğunu dile getiriyor. Fazla miktarda para rezervi olan terör örgütünün bu nedenle kendi kaynaklarıyla operasyonlarını karşıladığı belirtiliyor.
Kaynak: Star Gazetesi