MÜSİAD Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Cengiz Arslan, yerli otomobil üretiminin Türkiye'nin en önemli ideallerinden birisi olduğunu belirterek, büyüyen Türkiye'nin prestijine yakışan yerli bir otomobil markasına da sahip olması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin geçmişte yaşanan bazı sorunlar ve ihmaller nedeniyle fosil yakıtlı otomobil üretiminde rakiplerinin gerisinde kaldığını ifade eden Arslan, elektrikli otomobil konusunda rekabetin yeni başladığını, bundan dolayı Türkiye'nin bu konuda söz sahibi olma şansının bulunduğunu dile getirdi.
Arslan, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefi bulunan Türkiye'nin yerli bir otomobil üretmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye artık, kendine güven dahil her unsuru bünyesinde en üst düzeyde bulunduran bir ülke. Kazakistan 'Atilla' ismiyle kendi yerlisinin prototipini yapabiliyorsa, Türkiye de kendi 'babayiğitini" rahatlıkla yapabilir" diye konuştu.
Yerli otomobil projesinin, bu işe gönül vermiş birkaç üreticiden ziyade devlet politikası ve desteğiyle hayata geçebileceğini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:
"MÜSİAD olarak yerli otomobilin üretilmesini başından beri destekliyoruz. Bunun için de üyelerimizi her zaman yüreklendirdik. Zaman çok hızlı akıyor, yerli otomobil konusunda bir an önce somut adımların atılmasından yanayız. Bunun için de gelecek günlerde bir dizi eylem planını hayata geçireceğiz. Bunlardan ilki sosyal tarafların da katılımıyla 18 Ekim'de Kocaeli'de bir otomotiv şurası düzenleyeceğiz. Şurada, bilim adamından, bürokratına, üreticisinden pazarlamacısına akıl ve yürek birliği yaparak yerli otomobil için neler yapılabileceğini masaya yatıracağız. Buradan çıkacak sonuçla siyasilerden bu konuda daha kararlı adımlar atmasını isteyeceğiz."
"ETOX TECRÜBESİNDEN YARARLANILMALI"
Arslan, yerli otomobil konusunda yapılan her çalışmayı ve gayreti takdirle karşıladıklarını belirterek, "Bu konuda uzun yıllardan beri para ve emek harcayanlardan biri de Malkoçlar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Malkoç. Kendisi 'Etox' marka ürünleriyle yerli otomobil konusunda önemli bir deneyime ulaştı. Kısıtlı imkanlarla sağlanan bu başarının takdir edilmesi ve elde edilen tecrübeden de bir şekilde yararlanılması lazım" dedi.