TÜBİTAK soruşturmasında ortaya çıkan yeni bir skandalın detaylarına ulaştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada Paralel Yapı'nın kendi elemanlarını görevlendirerek ele geçirdiğiMarmara Araştırma Gemisi'nin (MAG), kendisine verilen rotadan birçok kez çıkarak yetkisiz olarak saptığı tespit edilmişti. İzlediği güzergâhlarsa, geminin "usulsuz dinleme üssü" olarak kullanıldığı şüphesini de beraberinde getirdi.
KAPTAN DA İTİRAF ETTİ
Buna göre, Paralel Yapı'nın ele geçirdiği MAG'ın kendisine verilen rotanın dışına çıkarak İmralı adası, Başbakanlık Dolmabahçe ofisi ve Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü'nün açıklarına gittiği anlaşıldı. MAG'ın izlediği gizli rota VTS sistemi tarafından tespit edildi.Soruşturmayı yürüten savcılık kaynakları, MAG'ın izlediği gizli rotanın oldukça manidar olduğunun altını çizdi.
MAG, Paralel Yapı'nın yasadışı dinlemelerine ağırlık verdiği 2013'te suya indirilmişti. Terörle Mücadele Şubesi'nin, Fethullahçı Terör Örügütü / Paralal Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında TÜBİTAK'a düzenlenen operasyonla, örgütün denizde bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere imal edilen Marmara Araştırma Gemisi'ni (MAG) ele geçirmek için yaptığı planlar ifşa edilmişti.
Paralel imamların kod isimler kullanarak Tuzla'da bulunan Barbaros Gemiciler Derneği'nde düzenlediği gizli toplantılarla, MAG'da çalışacak personeli seçtiği belirlenmişti. Usulsüz yöntemlerle seçilen kaptan ve tayfaların yönetimindeki MAG, 1 Temmuz 2013'te suya indirilmişti. Paralel Yapı yönetimindeki MAG'ın, personelin tecrübesizliğinin de bir sonucu olarak birkaç kez batma tehlikesi yaşadığı soruşturma dosyasına girerken, belirlenen rota sapmaları bilhassa mercek altına alındı. Soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan kaptan M.G.'nin de bu sapmaları itiraf ettiği ve geminin Boğaz trafiğini kontrol eden VTS tarafından uyarıldığını da dile getirdiği öğrenildi. Savcılığın derinleştirdiği soruşturmanın ayrıntısında rotadan sapan Paralel Yapı yönetimindeki MAG'ın, İmralı Adası, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi ile Cumhurbaşkanlığı Hüber Köşkü'nün bulunduğu kritik güzergâhlara yöneldiği tespit edildi.
MANİDAR TESADÜF...
Paralel Yapı'nın MAG'ı ele geçirip denizde sık sık "rota ihlali" yaptığı tarihlerle "kripto" soruşturması kapsamında devletin zirvesinin usulsüz bir şekilde dinlendiği tarihlerin örtüşmesi dikkat çekiyor. Bu tarihlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel gibi isimlerin de kullandığı 76 kriptolu telefonun, 304 kez mahkeme kararı olmadan dinlenmesi de MAG'ın saptığı güzergâhlarla ilgili şüpheyi güçlendiriyor. İmralı Adası'nda yürütülen çözüm süreci görüşmeleri ile Dolmabahçe Ofisi ve Huber Köşkü'nde devletin kritik görüşmelerinin gerçekleştirildiği noktalarda seyreden gemiilgili soruşturma çok yönlü sürdürülüyor.
Kaynak : Sabah