Bazı kentlerde terör estiren vandallara karşı polisin yetkisini artıran hükümet, bu yetkinin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla da tedbir alıyor. Kolluk güçleri daha sıkı denetlenerek, "güvenlik" hassasiyetiyle, "insan hakları ve özgürlükler"in yara alması önlenecek. Bu amaçla, "Kolluk Gözetim Komisyonu" kurulmasını öngören düzenleme raftan indiriliyor.
SUİSTİMALLER ÖNLENECEK
Düzenleme, "iç güvenlik reformu" çerçevesinde yasalaştırılacak. "Makul şüphe" yetkisinin, hukuk dışı kullanımının önüne geçilecek. Kolluk güçlerine yönelik işkence, zor kullanma, adam öldürme, terör ve örgüt suçlamalarına ilişkin soruşturmalar ise doğrudan Cumhuriyet savcıları tarafından yürütülecek. Kolluk sisteminin sağlıklı denetiminin yapılması, işkence ve ihlal iddialarının en aza indirilmesi amacıyla hazırlanan tasarı, Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşülmüş ancak yasalaştırılmamıştı. AB'nin de kriterleri arasında yer alan sistem, özellikle Kobani gerekçesiyle başlatılan ve şehirlerde terör estiren olaylar sonrası gündeme yansıyan "polisin yetkilerinin artırılması" hazırlıkları çerçevesinde yeniden önem kazandı.
İŞKENCEYE MÜSAMAHA YOK
Başbakan Ahmet Davutoğlu da, gerekli düzenlemenin kısa süre içinde çıkarılacağını belirtti. "Ülkemiz, kolluk faaliyetlerinin yürütülmesinde ortaya çıkabilecek işkence ve kötü muamele olaylarına karşı asla müsamaha gösterilmeyeceğini işkenceye sıfır tolerans politikası ile açıklamıştır" denilen tasarının gerekçesinde, kolluk teşkilatının hesap verebilirliği ve saydamlığının güçlendirileceği belirtiliyor.
9 KİŞİLİK KOMİSYON
Düzenleme; Emniyet mensuplarının yanı sıra, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın "askeri görev dışında kalan" suçlarını da içeriyor. Yasa çıktığında, İçişleri Bakanlığı bünyesinde 9 üyeli "Kolluk Gözetim Komisyonu" oluşturuluyor. Komisyonun başkanlığını İçişleri Bakanlığı Müsteşarı üstlenecek. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı, Kurul Başkanı, Bakanlık 1. Hukuk Müşaviri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü kurulda olacak.
Kaynak: Akşam