Türkiye, ülke dışındaki tek toprağı Süleyman Şah Türbesi ve türbeyi koruyan Saygı Karakolu’na yönelik IŞİD tehdidinin artması üzerine Şah Fırat operasyonunu düzenledi. Karakoldaki bordo bereli askerlerin yanı sıra Suriye’nin Eşme bölgesine nakledilmek üzere Süleyman Şah’ın naaşı da Türkiye’ye getirildi.
Şah Fırat Operasyonu her türlü pozisyonda Türkiye’nin elini rahatlatan; Suriye sınırında uçuşa yasak bölge ve İncirlik’in çokuluslu koalisyona açılması gibi opsiyonları daha rahat kullanabilmesine olanak tanıyacak bir operasyon oldu. Başbakanlık, istihbarat birimleri ve güvenlik bürokrasisinden edinilen bilgiye göre işte operasyonun muhtemel sonuçları:
OPERASYONUN ÇERÇEVESİ: ABD ile eğit-donat anlaşması imzalandı ancak Türkiye, güvenli bölgeler ve uçuşa yasak bölgeler için bastırıyor. Bu talepleri kabul edilirse, Türkiye bundan sonra topa daha rahat girebilecek, Suriye ile ilgili opsiyonlara daha açık olacak.
ÇATIŞMA RİSK: Suriye ile ilgili bir güvenli ya da uçuşa yasak bölge kararı alınırsa, Türk askerinin Suriye’ye girmesi gerekebilir. Bu, çatışma riskini artırıyor. Böyle bir durumda Saygı Karakolu’ndaki askerler risk altında kalabilirdi. Bu risk ortadan kalktı.
DENKLEM DEĞİŞTİ: ABD, PKK/PYD’yi kullanarak IŞİD’le mücadele edeceğini, Türkiye’ye ihtiyaç olmayabileceğini gündeme getirmişti. PKK/PYD bunu sağlayamadı. Son operasyonun da ardından ABD, yeni dönemde Türkiye ile daha yakın çalışmayı gündeme alabilir. Türkiye’nin, IŞİD’in yanı sıra Esad’la da mücadele edilmesi talebi masada daha güçlü yer bulabilir.
İSTİSMARA KARŞI: Türbenin güvenlik sorununun ve istikrarsızlığın had safhada olduğu bir alanda bulunması, terör örgütlerinin veya Türkiye’yi savaşa sokmak isteyenlerin istismar ve provokasyonuna açıktı.
İNİSİYATİF TÜRKİYE’DE: Bölgede bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da inisiyatifin Türkiye’de kalması gayesiyle operasyon düzenlendi.
TSK’NIN İMAJI: TSK’nın imajını da düzelten ve güçlendiren bir operasyon oldu. MİT elemanları da ‘öncü güç’ olarak operasyona destek verdi.
Kaynak : Habertürk