Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığının çalışmalarından memnuniyet duyduğunu dile getiren Davutoğlu, gerek Yüksek Askeri Şura'da gerekse Genelkurmay Başkanlığını ziyarette, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) caydırıcı gücünün ve küresel anlamda etkin rol oynama misyonunun yerine getirilmesi için teknolojik kapasitenin artırılması, savunma sanayisinin en üst düzey teknolojik araçlara sahip olması konusundaki stratejik hedefi ortaya koyduklarını belirtti.
Füze savunma sistemi
Yine Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesinde gelinen son aşamayı ele aldıklarını aktaran Davutoğlu, şu bilgileri verdi:
"Tabii bu, kamuoyumuzun da dünyanın da yakından takip ettiği füze savunma sistemiyle ilgili gelişmelerdir. Daha önce Amerikan, Fransız, İtalyan ve Çin şirketlerinin getirdiği teklifler söz konusuydu, bildiğiniz gibi. Özellikle teknoloji aktarımı ve milli üretim konularında Türkiye'nin önem verdiği hususlar vardı. Son gelen teklifleri bir kez daha ele aldık ve bu görüşmelerin devamı konusunda da mutabakata vardık. Bu görüşmeler şimdiye kadar olduğu gibi Türkiye'nin önceliklerini esas alarak, yani milli payın artırılması, teknoloji aktarımı, maliyet ve teslim süresi gibi temel öncelikleri göz önüne alarak, Savunma Sanayii Müsteşarlığımızı, bu görüşmeleri devam etme konusunda yetkilendirdik."
Milli muharip uçağın ön tasarımı
Başbakan Davutoğlu, toplantıda "çok pratik, tek tek ele alınan kimi tamamlanmış, kimi tamamlanma aşamasında olan veya belli aşamalarında karar verilen beş projeden daha bahsetmek istediğini" kaydederek, şunları söyledi:
"Birincisi Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi Projesi'dir ki bu Türkiye'nin kendi milli muharip uçağını yapma projesidir. Daha önce bu konuda prensip kararına varılmıştı, şimdi ön tasarım aşamasına geçilmesine karar verildi. Böylece, inşallah en geç 4 yıl içinde ön tasarım aşaması da tamamlanacak ve buradan büyük bir gururla halkımıza ifade etmek isterim ki hedefimiz 2023 yılında milli muharip uçağın ilk prototip üretimini gerçekleştirmektir. Bu konuda bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz ve milli muharip uçak konusundaki gelişmeleri her toplantıda tekrar gözden geçirerek, özellikle bu ön tasarım aşaması önemli bir aşamadır, çok ciddi bir mesafe alımıdır, bu konuda bugün karar verdik. Ön tasarım aşamasına geçiyoruz. Bu konudaki ciddiyetimizi, kararlılığımızı bir kez daha ortaya koymuş oluyoruz."
F-35'ten dört sipariş daha
Projelerden ikincisinin, 2030'a kadar toplam 100 adet tedarik edilmesi planlanan yeni nesil F-35 savaş uçağıyla ilgili olduğunu bildiren Davutoğlu, daha önce 2 sipariş verilen uçaklardan, 4 tane daha sipariş verme kararı aldıklarını aktardı. Davutoğlu, "Böylece, kademeli bir şekilde, en kısa zamanda Hava Kuvvetlerimizin modernizasyonu anlamında, F-35 bildiğiniz gibi en gelişmiş, yeni nesil uçaklardır, Hava Kuvvetlerimizin kapasitesi, bu anlamda en üst düzeyde yenilenecek" dedi.
Milli piyade tüfeğinde seri üretime geçilecek
Bunun yanında, "şimdiye kadar tamamlanması gereken" Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) Projesinde seri üretime geçme kararı verdiklerini kaydeden Davutoğlu, "İlk aşamada 35 bin milli piyade tüfeği üreteceğiz. Bunun için gerekli kararlar ve şimdiye kadar yapılan çalışmaları değerlendirdik ve bu konuda seri üretime geçme kararı verdik" dedi.
Özellikle Hava Kuvvetleri ve nakliye bağlamında, Türkiye için çok önem taşıyan, daha önce alım kararı verilen 6 adet CH-47F - CHINOOK tipi ağır yük helikopterinden 5 adet daha alma kararı verdiklerini açıklayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Böylece özellikle havadan nakillerde çok ciddi bir kapasiteye ulaşmış olacağız. Toplamda 11'e bu sayıyı çıkarma kararı verdik.
Milli uçakta "çift motor" seçeneği
Başbakan Davutoğlu, bir soru üzerine de milli piyade tüfeğinin seri üretimi için var olan şirket kapasitelerinin gözden geçirildiğini, Makina Kimya Enstitüsü ve özel sektörün de katılımıyla üretimin yapılacağını bildirdi.
Milli Muharip Uçak Geliştirme Projesi'ndeki uçak modelinin de tamamıyla özgün bir Türk modeli olacağına işaret eden Davutoğlu, "Daha önceki uçaklardan imitasyon ya da o uçaklardan etkilenme değil, özgün, bizim tercihlerimizin gereklerinden çıkmış bir uçak olacak. En güçlü seçenek üzerinde duruyoruz, çift motor esas olmak üzere" dedi.
Kaynak : AA