Ancak avukatlar bunun bir suç olduğunu belirterek, bu suçun cezasının 6 yıla kadar çıkabileceğini kaydediyor.
Bursa'da bir yazılımcı bilinmeyen numaranın kime ait olduğunu gösteren mobil telefonuygulamasının web versiyonunu ücretsiz hizmete sundu. Ancak avukatlar hem mobil uygulamanın hem de web sitesinin kişisel bilgi paylaşımının gizliliğini ihlal ettiğini belirterek, bu ihlalin 6 aydan 3 yıla kadar cezası olduğunu kaydediyor.
Uygulamada, mevcut mobil uygulamayı cep telefonuna indiren vatandaşın rehberindeki kayıtlı kişiler de otomatik olarak sisteme dahil oluyor.
'REHBERDEKİ HERKESİN ONAYINA İHTİYAÇ VAR'
Konuya ilişkin UZMANPARA'ya değerlendirmede bulunan Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Arif Baltacı, gerek mobil gerek internet uygulamasının hiçbir şekilde yasal olmadığını belirterek “Uygulama sadece telefon sahibi olan kişinin iznini istiyor. Oysa o kişinin rehberindeki kişilerden de tek tek onay alınması gerekiyor” dedi.
BİLGİYİ ELE GEÇİRMEK DE İLETİŞİME AÇMAK DA SUÇ!
Bilgileri ele geçirmenin yanı sıra iletişime açmanın da ayrıca suç olduğunu aktaran Baltacı, bilgi paylaşımının yaratacağı sıkıntıyı şu örnekle açıkladı:
“Eşinden boşanan bir kişiyi düşünelim. Telefon numarasına eski eşinin ulaşmaması için gizlemiş bu kişinin sadece isim değil farklı bilgilerine de ulaşabiliyor. Çünkü uygulama o programı indiren kişi sizi nasıl kaydettiyse öyle sisteme aktarıyor. Örneğin Derya Komşu, Meltem Milliyet… Bazen mahalle, iş yeri ismi ile de kayıtların olduğu düşünüldüğünde o kişinin bilgileri deşifre edilmiş oluyor.
'6 AYDAN 3 YILA KADAR CEZASI VAR'
1 kişinin Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurmasıyla sitenin kapanabileceğini aktaran Baltacı “Bu tip vakaların 6 aydan3 yıla kadar cezası var. Sabıkası yoksa ise denetime tabii.”
Kaynak : Ayşe Ekin Gündüz-Uzmanpara