Irak'tan sonra Suriye'de de etkinliğini artıran IŞİD'in son olarak Kobani'ye ilerleyişi sınır bölgesinin hareketlenmesine sebep oldu. Daha önceden 1.8 milyon Suriyeli mülteciyi kabul eden Türkiye, IŞİD'den kaçan 200 bin Kobaniliyi de topraklarına aldı.
IŞİD'i ilk olarak Irak'ta vuran ABD ve beraberindeki koalisyon güçleri, faaliyetlerini artırması üzerine örgütü Suriye'de de vurdu. IŞİD, saldırılarda ağır darbe alsa da stratejik konumu açısından son derece önemli olan Ayn el-Arab'ı (Kobani) ele geçirmek için büyük bir operasyon başlattı. Kobani'nin sınıra çok yakın olması Türkiye için de bir tehlike olunca Türkiye ile ABD arasında yoğun bir görüşme trafiği yaşanıyor.
TÜRKİYE NE İSTİYOR?
Suriye'den 2 milyon mülteciyi topraklarına kabul eden Türkiye, ABD ve BM'ye operasyona katılmak için şartlarını sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin operasyona katılması için ilk olarak 'uçuşa yasak bölge (no-fly zone) ve güvenli bölge' ilan edilmesi. Yoğun bir şekilde mülteci göçüyle karşı karşıya kalan Türkiye güvenli bölge ile hem sınırı rahatlatmak hem de bölgedeki operasyonları başarılı yapmak istiyor. Havadan müdahale yetersiz diyen Türkiye böylece kara harekatına da katılmış olacak.
ABD NE İSTİYOR?
Irak ve Suriye'de IŞİD mevzilerini vurmak için farklı noktalardan uçak kaldıran ABD, Türkiye'den İncirlik Hava Üssü'ne kendilerine açmasını istiyor. ABD aynı zamanda İncirlik Üssü'nü kullanarak eğitim verilecek olan muhaliflere silah temini yapmak istiyor.
İKİ ÜLKEDE EŞ ZAMANLI TOPLANTILAR
ABD ve Türkiye'nin IŞİD mesaisi yoğun bir şekilde sürüyor. Dün ABD'den başlayan toplantıda Genelkurmay Harekat Başkanı Erdal Öztürk, görüşmeleri sürdürüyor. Diğer yandan Türkiye'de bulunan ABD'li yetkililer, Türk yetkilileri İncirlik Üssü için ikna etmeye çalışıyor.
ANLAŞILAN NOKTA: MUHALİFLERİN EĞİTİLMESİ
Görüşmeler sonucunda şu ana kadar alınmış en önemli karar ise Suriye muhaliflerinin eğitilmesi. ABD ve Türkiye bu konuda mutabık.
ABD’li askeri yetkililerle yapılan ‘eğit-donat’ toplantısında Türkiye Suriye’deki ılımlı muhaliflerin eğitiminin Diyarbakır’daki 7. Kolordu Komutanlığı’nda, donatım faaliyetinin de İncirlik Üssü’nde yapılmasını istedi
Ilımlı muhaliflerin koalisyon tarafından silahlandırılması anlamına gelen “donatma” faaliyetleri için de sadece İncirlik Üssü’nden yararlanılmasını tasarlıyor.
200 KİŞİLİK GRUPLAR
İlk aşamada 2 bine yakın muhalifin eğitilmesinin mümkün olduğu değerlendirilirken, eğitim süresinin 3 ya da 4 ay ile sınırlandırılması ve eğitimin 150 ya da 200’er kişilik gruplar ile yapılması öngörülüyor.