Türkiye, havacılık alanında yerli üretim için atağa kalkıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Uzay ve Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ‘Havacılık ve Uzay Teknolojileri Alanında Desteklemede Öncelikli Projeler’ yönetmeliği yayımlandı. Buna göre havacılık alanında yıllardır dışa bağımlı kalan Türkiye, artık kendi uçağını, helikopterini, insansız hava aracını (İHA) ve balonunu kendisi üretmek için harekete geçti. Bu konuda parça üretimi yapan şirketlere yönelik de teşvik paketi hazırlandı.
TAMAMEN YERLİ ÜRETİM
Yönetmeliğin devreye girmesiyle birlikte Türkiye, hem yıllardır yurt dışından aldığı hava araçlarındaki yaşadığı sıkıntıları bitirecek hem de savunmaya harcadığı bütçenin büyük bir kısmını yurt içinde tutarak ekonomiye önemli katkı sağlayacak. Proje kapsamında Türkiye, hava araçlarının dış parçalarının yanı sıra özellikle hava araçları ve motorlarında kullanılan yüksek teknolojili malzemeleri yerli olarak geliştirmeyi hedefliyor. Buna göre hava araçlarının motor, haberleşme, seyrüsefer, izleme, uçuş kontrol, uçuş veri kayıt sistemleri, kara kutu, radar, mekanik sistemleri, donanım ve yazılım dahil hepsini yerli olarak geliştirecek. Öte yandan Türkiye, ilk etapta savaş uçağı ve İHA’lara ağırlık verecek. Kendi savunmasını güçlendirmesinin yanı sıra üretilen hava araçlarını yurt dışına da satacak. Böylece Türkiye’nin cari açığını da önemli oranda kapatmış olacak.
TEŞVİK PAKETİ HAZIRLANDI
Teşvik paketini de hazırlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Uzay ve Havacılık Genel Müdürlüğü bu alanda malzeme üretecek firmalara destek sağlayacak. Hazırlanan teşvik paketine göre yerli hava araçları yapımındaki malzemeler sadece Türkiye’de üretim yapan firmalardan alınacak. Fabrika kuracak firmalara vergi, Ar-Ge ve yer gibi teşvikler sağlanacak. TÜBİTAK, ASELSAN, Üniversiteler gibi devlet kurumlarından firmalara Ar-Ge desteği sağlanacak.