Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, 4-5 yılda oluşturulacak yeni kiraz bahçeleriyle ihracatın 3-4 kat artırılmasının mümkün olacağını belirtti.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, 4-5 yılda oluşturulacak yeni kiraz bahçeleriyle ihracatın 3-4 kat artırılmasının mümkün olacağını belirtti.
Birlikten yapılan açıklamada kirazda ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla Afyonkarahisar’ın Sultandağı ve Isparta’nın Uluborlu ilçelerinde “Kiraz İhracatını Arttırmaya Yönelik Yeni Yaklaşımlar” isimli paneller düzenlendiği, ihracatçı ve üreticilerin bir araya geldiği ifade edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Birlik Başkanı Seyyar, kirazda yola dayanıklı, raf ömrü uzun yeni türlerin dikileceği örnek bahçeler oluşturulması gerektiğini bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeni kiraz bahçelerinin kurulması, mevcut kiraz bahçelerinin dönüştürülmesi için üreticiye en az 3 yıl destekleme primi vermesi gerektiğini kaydeden Seyyar, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de 47,5 milyon ton yaş meyve sebze üretimi var. 6-7 milyon ton meyve sebze işleniyor, 2,5 -3 milyon ton meyve sebze ise ihraç ediliyor. Bu ihracatı 3-4 kat arttırmak istiyoruz. Çin, Avusturalya, Endonezya, Malezya, Japonya, Tayvan başta olmak üzere Asya-Pasifik ülkelerinde AB pazarından daha fazla alım gücü yüksek bir kitle oluştu. Bu coğrafya bizim yeni hedef pazarımız. Raf ömrü uzun, yola dayanıklı yeni kiraz çeşitlerinin olduğu örnek bahçeler oluşturacağız. Devlet desteği ile 4-5 yılda oluşacak kiraz bahçeleriyle ihracatımızı 3-4 kat arttırmak mümkün olacak.”
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Tayfun Kılıç ise dünyanın istediği türde ve ilaç kalıntısız kiraz üretilmesi halinde ihracatın 2-3 kat artış gösterebileceğini belirtti.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan da mevcut kiraz bahçelerinin kademeli olarak değiştirilmesi ve meyve bahçelerinde toplulaştırma çalışması yapılması gerektiğini kaydetti.