Isparta'nın Yalvaç İlçesi'nde çam kese böceğiyle mücadele çalışmaları kapsamında kafes yöntemi uygulanmaya başladı.
Yalvaç'ta çam kese böceğiyle Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bir sinek türü olan Phryx Caudata vasıtasıyla mücadele ediliyor.Yalvaç Orman İşletme Şefi Serdar Özel, kış mevsimi boyunca ipek böceği kozasına benzer kese içerisinde yaşayan çam kese böceklerinin bahar ayının gelmesi ile birlikte hareketlendiğini ve keselerini terk etmeye başladıklarını belirtirken, toprağa inerken ağaca zarar verdiğini söyledi. Bu böceğin ağacı kurutmadığını ancak gelişimine engel olduğunu aktaran Serdar Özel, "Son yıllarda genel müdürlüğümüz biyolojik mücadeleye yöneldi ve artık kimyasal mücadele yapılmıyor. Biz de sorumluluğumuz altında olan karaçam ormanında biyolojik mücadeleyi her yıl olduğu gibi bu yıl da sürdürüyoruz" dedi.
KAFESLERE ALINIYORLAR
Yalvaç'taki 16 bin 500 hektarlık verimli orman alanının yaklaşık 500 hektarlık bölümünde çam kese böceği tespit edildiğini kaydeden Özel, bunlarla mücadelede Phryx Caudata adı verilen bir sinek türünün de kullanıldığını vurguladı. Bu sineklerin üretilmesi amacıyla kafes yöntemi uygulandığını belirten İşletme Şefi Özel, şöyle dedi:
"Daha önce adacıklar oluşturarak yaptığımız bu mücadelede şimdi daha az maliyetli ve pratik olan kafes yöntemi uygulamaya başladık. Ormanın bazı bölgelerine etrafı ince kafes teli ile kaplı üst kısmı bir baca şeklinde açık olan kafesleri yerleştiriyoruz. Halen kese içerisinde uykuda olan böceklerin keseleri kesilerek bu kafesin içerisine atılmaktadır. Havaların ısınması ile keseden çıkacak tırtıllar burada kalırken Phyrx Caudata dediğimiz sinek bunlarla beslenirken larvalarını da bırakmaktadır. Böylece kese böceğinin paraziti olan sinek popülasyonu bölgemizde artırılıp zararlı ile biyolojik mücadele sağlanmaktadır. Ayrıca; predatör dediğimiz Calosoma Sycophanta böceklerden de çok sayıda ormanabırakıldı. Ayrıca yine kese böceği gibi zararlı böceklerin baş belası olan kırmızı orman karıncalarının Formica Rufa çoğaltılması amacıyla değişik yöntemler uygulanmaktadır."
HALKI UYARDI
Ormanlık alanda görülecek olan bu kafeslere zarar verilmemesini isteyen İşletme Şefi Özel, "Kafesler ince çıta ile çevresi telle kapatılmıştır. Bunun ne olduğunu bilmeyen insanlarımız teli keserek ya da kafesi parçalayıp içindeki kesecikleri açarak zarar verebiliyor. Biz gerekli duyuruyu yaptık ama bir kez daha uyaralım. Lütfen bu zararlı böceklerle mücadeleyi olumsuz etkileyecek davranışlardan uzak duralım. Ayrıca bu böcekler insanla temas etmesi halinde alerjik vakalara neden olup insanı ciddi manada
etkilemektedir" diye konuştu.